I love borhűtő!

Én tényleg! Ha egy szép példányt látok, kicsit megborzongok – legyen az modern vagy klasszikus stílusú környezetbe ágyazva, mert mindenhova illik! De vajon ki miért akar borhűtőt igazából? Milyet válassz, mit tudjon, mekkora legyen, és hogy nézzen ki? Ezekre a kérdésekre keresem a válaszokat ebben a bejegyzésben, és arra bíztatlak eszerint rendezd a gondolataidat keresgélés, vásárlás előtt.

MIÉRT VAN EGYRE TÖBB BORHŰTŐNK OTTHON?

Mint mindenhez, ehhez is köze van a pandémiának. Szeretnénk nagyobb tágasabb szebb konyhát, életteret és ezt meg is akarjuk mutatni a vendégeinknek. A borfogyasztási statisztikák szerint egyértelműen és jelentősen nőtt az otthoni borfogyasztás. Ennek (szerintem pozitív) hozadéka, hogy sokan terveznek be borhűtőt otthonukba.

Borhűtője lehet valakinek szimplán minőségi borfogyasztás okán, de a jól látható és igényes borhűtő jelenléte a konyhában vagy a lakásban ma már egyfajta státusszimbólum.

Őszintén, én sosem jutottam el a minőségi borfogyasztás magas szintjére. De azt azért tudom, hogy a különféle borok különböző hőmérsékleten fogyasztandók. Amit még megtudtam egy (Dunavox) borhűtő bemutatón, hogy minőségi borok esetében a megfelelő tárolás legalább ennyit nyom a latba – és ez nem merül ki abban, hogy fektetve vagy állva. És amit még lakberendezőként gondolok, hogy akkor választunk jól, ha stílusa illik a környezetébe és szép is!

 

BORHŰTŐVÁLASZTÁSI SZEMPONTOK, OKOSSÁGOK:

1. MEKKORÁT ÉS HOVA

Beépíthetőség:

Van szekrénybe építhető és szabadon álló. Ha szekrénybe építjük, kerülhet az alsó szekrénybe, a pult alá (konyhaszigetbe vagy az alsó szekrények közé illesztve). De ideálisabb az elhelyezés, ha konyhai magaselembe kerül mellmagasságba, így a használathoz nem kell lehajolni. Kerüljük vele a sütő környékét.

A 80 cm-nél magasabb, nagyobb kapacitású borhűtők már általában magas elembe kerülnek beépítésre. Különleges esetekben (helyhiány a konyhában, használat jellemző helye) választhatunk szabadon állót, mely nem csak a konyhában kaphat helyet, hanem akár a nappaliban, közlekedőben, dolgozószobában.

Újdonság, hogy létezik olyan verzió is („overlay” paneles) aminek az előlapján a kerete kialakítható a bútorlapból (így nem inox vagy fekete lesz), és a borhűtő szépen beolvad a környezetébe.

Méretválasztás:

Alkalmi borfogyasztóknak elég lehet egy kisebb méretű (keskeny vagy kisebb magasságú) borhűtő. Van már 6 palackos keskeny változat is, ez általában a pult alá építendő, az alsó szekrények közé.

Az ennél kissé nagyobb, általában 45 cm magas és 60 cm széles borhűtő már kb. 20 palackot is befogad. Ezt általában beépítik egy konyhai magas elembe vagy szintén a pult alá.

Ami már ennél nagyobb (80-85 cm magas), az általában kb. 50 palackos verzió, lehet 2 zónás is. Választhatunk pult alá építendőt (többnyire állítható lábakkal), vagy magaselembe építendőt.

A nagy kapacitású borhűtők (ált. 100 palack felett) már komolyabb gyűjtemény számára vagy kereskedelmi / vendéglátóipari egységekbe szükséges. Ezek magassága változó, de kb. egy hűtő méreteinek felel meg. Ezekből is van szekrénybe építhető és szabadon álló verzió is.

2. HŰTÉSI ZÓNÁK

Ha különféle borokat tárolnál benne, akkor válassz több hőmérsékleti zónás borhűtőt. Minél nagyobb, annál jobb esélyed van olyat találni, ami 2 zónás vagy akár 3, így a fehér, a vörös és a rozé borok is megfelelő hőmérsékleten tárolhatók egy hűtőben. A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy legjobb ha a különböző hőmérsékletű tereket fizikálisan is elválasztják egymástól hűtőn belül, mert így valóban több zónás készüléket kapunk.

3. PÁRATARTALOM

Fontos tárolási követelmény az állandó páratartalom fenntartása. Egy borospincében a relatív páratartalom meghaladja az 50%-ot. Ilyen páratartalom mellett a fektetett palackok parafa dugózása hosszú távon is megfelelően záróképes marad. 

Tipp

Egy igazi borhűtő 50%-75% páratartalom közötti tartományban üzemel. Ez persze a csavaros kupakkal ellátott palackokat nem érinti.

4. REZGÉS ÉS ZAJSZINT

Legjobb, ha rezgésmentes típust választasz („vibration free storing”), ugyanis ha a működés során kis mértékben rázkódik a bor, az rontja a minőségét. Nagyobb hűtőknél speciális telepítés oldja meg a problémát. A zajszint inkább nekünk fontos, és nyilvánvalóan minél alacsonyabb annál jobb (30 dB alatti is van, az már rendkívül halk).

5. SZELLŐZÉS

Beépítéskor a hagyományos megoldás esetén a bútorban kell helyet hagyni a megfelelő szellőzés számára, és egy rácson át szellőzik a gép. DE egyre gyakoribb megoldás az ún. integrált szellőzőrendszer, ahol a készülék letisztult (nincs rács), és beépítése bonyodalom mentes.

Szabadon álló borhűtő esetén az egyedi előírásokat keressük az üzembehelyezési útmutatóban vagy kérdezzük meg a gyártót, mennyi helyet kell körülötte hagyni. Vásárlás előtt tájékozódjunk, és ezt ne próbáljuk beépíteni.

6. AJTÓÜVEG

Tárolásnál ügyelni kell az UV és fényvédelemre, hogy elkerüljük a nem kívánt oxidációs reakciókat a borban. Ezért az ajtó üvege legyen UV szűrős és sötétített.

7. VEZÉRLÉS

Jellemzően digitális kijelzővel ellátottak ezek a hűtők, és érintőképernyős vezérlésűek. Szerintem jóval praktikusabb, ha ez ajtónyitás nélkül látható és kezelhető.

8. FOGANTYÚ

Van külső fix fogantyús, és süllyesztett fogantyús is. Újdonság a fogantyú nélküli verzió („push to open”), ahol az egyik sarkát kissé megnyomva résnyire nyílik az ajtó (ha nem nyitjuk ki visszahúzza). Ez a minimál, modern konyhákban mutat szépen.

9. POLCOK ÉS VILÁGÍTÁS

Pakolásnál, borválasztásnál sokkal praktikusabb ha a polcok mozgathatók („csúszópolc”). Látványosabb megoldás, ha van belső világítás, és így látjuk is mit választunk, rendezünk.

 

Hol vegyem?

Természetesen a műszaki áruházaktól kezdve a szaküzleteken át ma már rengeteg lehetőséged van borűtőt venni. Gondold át a fentiek alapján mit keresel (használd a szűrőket e webshopokban), így könnyen leszűkítheted a számodra megfelelő gépek listáját. 

Ha pedig körvonalazódott az elképzelésed, és minőségi hazait keresel, nézz körül a Dunavox oldalán, biztosan találsz megfelelőt.