Japandi stílus

Harmonikus vagy! Természetes vagy! Egyszerű vagy!

A japandi stílus egyre közkedveltebb irányzat, a nevéből is kikövetkeztethető, hogy a japán es a skandináv stílusok szerelemgyereke. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a skandináv funkcionalitást ötvözi a japán stílus egyszerűségével, letisztultságával. Emellett a wabi-sabi stílus tökéletlenségét is megengedi (természetes repedések, kopások, vetemedés stb.). A dán „hygge” filozófia hatása is érezhető a stílusjegyeken, mely törekszik a kiegyensúlyozottságra, letisztultságra, belső harmóniára.

Anyaghasználata természetes, formavilága egyszerű, organikus, színvilága pedig kontrasztos és hangulatos.

Megtudnál még többet? Folyamatosan frissülő tartalmakért, inspirációkért kövesd be NapiJapandi facebook oldalam!

Főbb stíluselemek:

  • térkapcsolatok: hasonlóan a skandináv és a japán stílushoz, preferáltak az összefüggő terek, a nyitott (rejtett) közlekedőket – egyszerű és rendezett hangulatú enteriőrt kapunk a stíluskeveredés alkalmazásával
  • színei: a japandi kevésbé pasztell, a skandinávhoz képest. Jellemzőek a lágy, természetes, de monokróm színek is, falakon, vagy akár bútorokon egyaránt
  • világítás: ha lehet, akkor nagy méretű nyílászárók kerülnek kialakításra, és a természetes fény mellett sok mesterséges világítás biztosítja a harmóniát tágas, megvilágított tereket
  • berendezés: legyen szép és hasznos egyben. Kényelmes, természetes, világos – a nagyobb bútorok és kárpitok is földszíneket kapnak, némi kontraszttal vegyítve (sötétebb bútorok). Jellemző a modern, organikus vonalvezetés, azonban a vintage és az újrahasznosított bútorok is kiválóan beilleszthetők ebbe a stílusba
  • anyagai: bútorok és térelválasztók tekintetében természetes natúr fa, kő, beton a jellemző. Textíliában a természetes anyagok és a natúr színek. Emellett jellemző az anyagkeveredés (rattan, bambusz, fonott kiegészítők) és kézzel készült dísztárgyak, régi és egyedi búrtordarabok.
  • növények: jellemzően inkább egy-egy nagyobb, hangsúlyosabb növény kerül egy helyiségbe.

Kiknek ajánlom?

Ez a stílus amennyire egyszerű, annyira költséges lehet, természetes és igényes anyaghasználata, egyedi és modern, organikus formavilágú bútorai miatt. Egyfajta státusz szimbólum is lehet azoknak, akik intenzívebb szociális életet élnek. Letisztultsága, egyszerűsége talán inkább olyanoknak ajánlott, ahol még vagy már nincs a házban gyermek, hiszen a rendezettség és a harmónia érzetét ekkor igazán könnyű megtartani és kiélvezni.

Megtudnál még többet?

A stílust illetően heti több bejegyzést találsz NapiJapandi facebook oldalamon! Lesz it szó a stílusjegyekről, találsz DIY videókat, lelőhelyeket, saját munkákat és egyéb érdekességeket a témában. Katt a linkre!  

Kapcsolódó bejegyzéseim:

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Írj bátran, akkor is, ha bármilyen kérdésed lenne lakberendezéssel kapcsolatban, vagy ha konkrétan valamelyik szolgáltatásom érdekelne, és megbeszéljük!

Előzetes díjbecslés igénye esetén kérlek, hogy ezt írd az üzenet tárgyához: „díjbecslés”, és én 24 órán belül jelzem feléd, hogy mire lesz szükségem hozzá.