Loft/industrial stílus

Egyedi vagy! Bevállalós vagy! Szabad vagy!

Képzeljünk el elhagyatott üzemcsarnokait, raktárépületeket, hatalmas belmagassággal és ablakokkal, vakolatlan téglafalakkal, látszó szerelvényezéssel, melyeket művészek vettek birtokba, ahol ideális lehetőségük adódott arra, hogy az élettér, a műterem és a kiállítási hely ugyanazon falak közé kerüljön.

Az 1980-as évek közepéig ez az élettér zömmel művészek körében terjedt el, de ma már a világ számos pontján találkozhatunk lakássá átalakított szélmalommal, nyomdával, magtárral, iskolával, istállóval, sőt középkori templommal is. Budapesten a régi bérházak 4-5 méteres belmagassága lehetővé teszi a stílus alkalmazását bizonyos kompromisszumokkal. E különleges terek berendezése mára külön irányzattá vált, a loft nem pusztán berendezett tér, hanem életforma.

A hatalmas, csarnokszerű, egybefüggő tér hatására az ember úgy érzi, fantáziája szabadon szárnyalhat. A váratlanul felbukkanó födémnyílások, a hirtelen magasságváltozások, az itt-ott belógó gerendák, a térben álló betonoszlopok, az elrejteni egyáltalán nem kívánt technikai megoldások igazán egyedi kialakítású és hangulatú otthon létrehozását teszik lehetővé.

Főbb stíluselemek:

  • térkapcsolatok: a lakás közösségi részeit nem szabdalják fel – többnyire csak az intim elvonulásra alkalmas helyiségeket alakítják ki külön – így a lakás egy egybefüggő, áramló tér, amely a mindennapok életvitelét szolgálja. A konyha sok esetben egybe van nyitva a nappalival, vagy egy üvegfallal van leválasztva.
  • felületek: durva, nyers, természetes felületek vannak az előtérben, mind a falak, a padló és a tetősík tekintetében, jellemző még a fémvázas galéria vagy üvegfal jellegű térelválasztás
  • világítás: lámpák tekintetében igen változatos stílus, megjelennek retro és modern darabok egyaránt, jellemző a belógatott (függeszték jellegű), üvegbúrás hangulatvilágítás.
  • anyagai: a beton, a fa, a kő, a tégla, a fém és az üveg alapanyagnak számítanak
  • színei: jellemzőbb a sötétebb színek alkalmazása (szürke, sötétebb fa színek, tégla, fekete, fehér), ezt azonban a nagy ablakokból beáradó természetes fény és megfelelő általános-, és hangulatvilágítás teszi barátságosabbá. Kiegészítő szín ként sok esetben megjelenik egy-egy élénkebb árnyalat (sárga, piros, kék) a bútorokon.
  • berendezése: gyakorlatilag minden esetben egy eklektikus, stílusos – bútorai és kiegészítői között ugyanúgy találhatunk minimalista, indusztriális elemeket, mint vintage vagy art deco darabokat. Jellemzőbbek a nagyobb méretű darabok (kanapé, fotel, kandalló, étkezőasztal stb.), melyek jól mutatnak a tágas terekben.
  • textilek: ugyanúgy eklektikus, jellemzőek a különféle szőrmés szőnyegek, kárpitozás tekintetében pedig előfordul az egyszerűbb, nyers textúrájú, de a nehezebb (pl bársony) anyagok használata. Függönyözés sok esetben egyáltalán nincsen, de elfér. Emellett a reluxa és a zsaluzia a legközkedveltebb sötétítő eszközök.

Kiknek ajánlom?

Ez egy olyan stílus, amibe bele kell szeretni! Ideálisabb egyedülállóknak vagy pároknak, üzletembereknek, és művészetet kedvelőknek, akik aktív társasági életet élnek, hatalmas a szabadság iránti vágyuk, és anyagilag is hajlandóak áldozni ezért, mivel ennek a típusú ingatlannak borsos az ára.

Ha valaki tart a stílusjegyek teljes körű alkalmazásától, de mégis vonzódik ehhez a stílushoz, ennek választhatja a modernebb változatát, mikor csak kisebb felületeken (jellemző burkolatok egy falazaton, visszafogottabb beton elemek alkalmazásával stb.), vagy mértékben (bútorok, lámpák, székek, konyha stb.) jelennek meg a stílusjegyek.

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Írj bátran, akkor is, ha bármilyen kérdésed lenne lakberendezéssel kapcsolatban, vagy ha konkrétan valamelyik szolgáltatásom érdekelne, és megbeszéljük!

Előzetes díjbecslés igénye esetén kérlek, hogy ezt írd az üzenet tárgyához: „díjbecslés”, és én 24 órán belül jelzem feléd, hogy mire lesz szükségem hozzá.