Retro stílus

Vagány vagy! Jófej vagy! Bevállalós vagy!

A retro a fiatalok, vagányak és lázadók stílusa. A stílus az 50-es, 60-as 70-es évek Amerikáját idéző, az élet számos területén, így a lakberendezésben is hódító divatirányzat, amely az említett korszak hangulatát eleveníti fel a korra jellemző design elemek felhasználásával. Ez a nosztalgikus múlt idézés színeket, változatosságot, játékosságot, vidámságot, humort csempészett napjaink modern otthonaiba, oldva a minimalizmus szigorú, hűvös nyugalmát.

A „retrosításnak” nincsenek szabályai. Mindenki saját ízlése szerint, bátran, kreatív módon keverheti, illesztheti össze a számára kedves elemeket, így létrehozva a korszakhoz való viszonyulása által meghatározott, saját retro stílusát.

Az erőteljes színekkel, a fekete, fehér, narancssárga, rózsaszín, pink, kék különböző árnyalatai, barna, zöld és piros színek szokatlan párosításával még jobban fokozható a fiatalos lendület. A jellegzetes mintázatok, a csíkok, hullámok, háromszögek, nyolcszögek, hatalmas virágok akár a szőnyegeken, a falakon, lakástextileken és egyéb használati tárgyakon is megjelennek.

A bútorok megtervezésénél a praktikusság és az egyszerűség jellemző. Többnyire a kerekített, gömbölyű alkotások, a lapított téglalapok, kerekített négyzetek – kagyló alakú székek, gömb alakú lámpaburák és egymásba rakható asztalok domináltak.

Egyetlen hátránya a stílusnak, hogy nem jellemző rá a természetes anyagok használata, a legkedveltebb alapanyag a műanyag. A retro másik kedvenc anyaga a fém és króm, de előszeretettel alkalmazzák a műbőr és lakkborítású berendezési tárgyakat. Az elsődleges szempont azonban minden esetben az egyszerű kezelhetőség.

Összességében elmondható, hogy a retro lakberendezési stílus jellegzetessége a bohókás hangulat, játékos, színes és formabontó ötletek megvalósításával.

Kiknek ajánlom?

A régi Amerika rajongóinak, akik kellő kreativitással és humorral tudják becsempészni a modernebb főstílusba azokat a tárgyakat, és anyagokat melyek a retro stílust képviselik.

Pénztárca kímélő megoldás lehet, hiszen kellő rászánt idővel, jó ötletekkel, ügyes kezekkel, festékkel és új bútorszövettel gyönyörű „régi-új” bútorokat varázsolhatunk. Ha mégis vásárolni szeretnének, ma már hatalmas választékot találnak a lakberendezési üzletekben.

Aki retrora szeretné hangolni otthonát, ne féljen az erőteljes színektől és a mozgalmas formáktól, de ne keverje össze más stílusokkal, amik szintén a régi időkből merítenek. (pl.: vintage, shabby chic).

Vedd fel velem a kapcsolatot!

Írj bátran, akkor is, ha bármilyen kérdésed lenne lakberendezéssel kapcsolatban, vagy ha konkrétan valamelyik szolgáltatásom érdekelne, és megbeszéljük!

Előzetes díjbecslés igénye esetén kérlek, hogy ezt írd az üzenet tárgyához: „díjbecslés”, és én 24 órán belül jelzem feléd, hogy mire lesz szükségem hozzá.