Gyakran Ismételt kérdések

Aki már átesett építkezésen, lakásfelújításon, vagy új lakás berendezésén tudja mennyi kreativitást, szaktudást, pénzt, időt és energiát igénylő folyamat egy lakás praktikus, harmonikus és kényelmes kialakítása. A lakberendező a megfelelő részletes tervdokumentáció kidolgozása révén nem csak a költségeket, a szakipart és a megrendeléseket segít kontrollálni, de az időbeli elcsúszást, és az utómunkát is ezáltal minimálisra tudja csökkenteni.

Mindenképpen érdemes enteriőr tervezőt fogadni, ha a kellemetlenségek elkerülése mellett szeretnél összhangot teremteni a lakás egészében, vagy ha egyedi és innovatív megoldásokban és anyaghasználatban gondolkozol. Ha bizonytalan vagy a berendezést vagy a stílust, színhasználatot illetően. Ha szeretnél megbízható és minőségi (bejáratott) forgalmazóktól rendelni, vagy éppen profi tanácsadás mellett releváns bemutatótermekben válogatni.

Felújítás vagy lakásvásárlás esetén már a belső falak és nyílászárók módosítása és a burkolatok kiválasztása előtt érdemes lakberendezőt felkeresni.

Egy korábbi blogbejegyzésben részletesen megválaszolom nektek a hogy mik egy lakberendezési projekt fázisai, és pontosan milyen terveket készít(het) egy lakberendező, egyéni igényeid és választásod alapján.

Még az újonnan épülő ház engedélyeztetése előtt a legideálisabb lakberendezőt fogadni. Ezáltal a két tervező (építész és lakberendező) közösen tudja kialakítani a tereket a megrendelő igényei szerint. Ez azért fontos, mert vannak gyakorlati, használati szempontok melyeket az építész nem vesz feltétlenül figyelembe, és utólag már nem lehet vagy csak magas költségen lehet módosítani.

A szerződés határozza meg. Alapvetően a tervezéshez szükséges adatok, tervrajzok, és az ingatlanhoz való hozzáférés biztosítása. Mindennemű, időben történő döntések meghozatala (végleges berendezési terv, szakipari ajánlatok közti választás, anyag- és bútorválasztás), és a szakipari munkák és anyagok, bútorok megrendelése és kifizetése. Amennyiben eláll a szerződéstől, az időarányos munka kifizetése.
Amennyiben a felújítás/átalakítás jellege (azaz bonyolultsága) indokolja. Ilyen esetek a komplett felújítás, vagy falak és nyílászárók mozgatása, a gépészeti átalakítás, a fűtés korszerűsítés, esetleg tetőcsere stb. Ebben az esetben a generál kivitelező biztosítja a szakipari kivitelezők sorrendiségét, rendelkezésre állását, és felel a minőségért. A lakberendező és a generál kivitelező ebben az esetben szorosan együttműködik.

Ha MINDENT igényelsz, ami le van írva a Teljes lakberendezési tervezés csomagban, 9 000 Ft / nm-től indul a tervezési csomag díja, de a választott stílustól és a projekt komplexitásától is függ mennyi lesz a véső ára.

A további megbízási díjakról (csomagonként) a  Szolgáltatások menüpontban tájékozódhatsz.

Számos anyagi és egyéb előnye van ha szakértővel tervezteted meg a lakásod elrendezését, és berendezését. Itt elolvashatod egy blogbejegyzésemet arról, hogy miért és kinek éri meg lakberendező segítségét igénybe venni.

Az első találkozás/helyszíni megbeszélés Budapest területén mindig ingyenes! Az ottani megbeszélés alapján adok árajánlatot, ha rendelkezésemre áll minden információ. Fizetni a szerződésben meghatározott ütemezés szerint kell majd, általában a végleges berendezési alaprajz és a hangulati montázs megbeszélésekor és átadásakor esedékes az első 50%, utána pedig jellemzően a teljes tervdokumentáció átadásakor a maradék, de ez az egyedi megállapodás tartalmi elemeitől is függ.

Legcélszerűbb ugyan a teljes lakás tekintetében átgondolt, harmonizált terveket megvalósítani, de ha bármi oknál fogva ez nem szükséges vagy megvalósítható, akkor természetesen lehet.
Igen, előfordul hogy a megrendelő csak a látványtervezés szakaszáig kéri a szolgáltatásokat. Ebben az esetben a tervezési csomagot az igényeid szerint alakítjuk ki, de javaslom, hogy legalább a kulcsfontosságú berendezési tárgyak és burkolati anyagok kiválasztására terjedjen ki a megbízás.

Ez az igényelt szolgáltatási csomag függvénye. Amennyiben a Megbízó kér bútor- és anyagkonszignációt (kiválasztott berendezési tárgyak listája), a lakberendező a rendelkezésre álló keret figyelembevételével végzi a munkáját. Segít eldönteni, hogy mire érdemes többet vagy kevesebb összeget csoportosítani, és jelzi, ha a keret irreálisan alacsony.

Nem várt (vagy előre nem látható) költségek azonban mindig felmerülhetnek egy komolyabb átalakításnál, ezért ebben az ügyben (szigetelés, gépészeti átalakítások, fűtés korszerűsítés) érdemes egy generál kivitelezővel, vagy más szakiparossal egyeztetni.