Mit is csinál egy lakberendező?

A bejegyzés célja, hogy megválaszoljam Nektek a gyakran ismételt kérdések leggyakrabbikát, hogy mit is csinál (és mit nem csinál) egy lakberendező.

Jól ismert sztereotípiák szerint a lakberendező csupán „bútort tologat”, drága és sokak szerint teljesen felesleges.

Hogy bútort tologat-e? Bízom benne, hogy ez az írás tartalmában és terjedelmében megadja a választ annak, aki valóban érdeklődik a téma iránt.

Hogy drága-e (vagy éppen felesleges-e), ez természetesen relatív! DE, ha számításba vesszük, hogy mi mindent spórolhatsz meg, ha felkérsz egy lakberendezőt, és mennyi értéknövelő ereje van egy esztétikusan és praktikusan berendezett lakásnak, én nem gondolom, hogy luxus szolgáltatásról beszélünk. Amennyiben érdekel ez a megközelítés bővebben, olvasd el a következő bejegyzésem, „Luxus-e a lakberendező?” címmel.

Amennyiben fontolgatod, hogy lakberendezőhöz fordulsz, jó ha tudod, hogy számos lehetőséged van a tekintetben, hogy miben kéred a segítségét – ezt az egyéni képességeid, valamint időbeli és pénzbeli lehetőségeid határozzák meg.

Amikor lakberendezőt választasz​

Ne csak az árakat és a látványterveket/referenciákat vedd figyelembe! Győződj meg róla, hogy amiben neked segítség kell, elsősorban abban megfelelően képzett-e? Lehet, hogy olyan látványterveket készít valaki, ami szinte megszólal, de nem tud elektromos tervet vagy álmennyezet tervet készíteni a szakipar számára. Ez komolyabb felújítás esetén probléma lehet, azonban ha csak ihletre van szükséged, akkor bőven elegendő.

Tehát mindig arról kérj referenciát lehetőség szerint, ami(ke)t igényelni szeretnél, ne csapjon be a látványtervezés.

De most rátérnék a legfontosabbra; hogy milyen terveket tud készíteni egy (megfelelően képzett) lakberendező, és persze mennyi az annyi?

Én 3 nagyobb csoportra bontanám egy komplett lakberendezői projekt feladatait:

 1. Lakberendezési tervezés (műszaki- és részlettervekkel, és fotórealisztikus látványtervekkel)
 2. Beszerzés támogatás (anyagok és berendezési tárgyak felkutatásában, kiválasztásában és beszerzésében való közreműködés)
 3. Kivitelezés szervezés (elvégzendő munkákhoz szakipari kivitelezők kiválasztása, és a munkák sorrendiségének kialakítása, leszervezése, felügyelete)

Ebből 3 csoportból szíved joga eldönteni mit kérsz, és mit nem, de fontos megjegyeznem, hogy egyik fázis a másikra épül, ezek igen szorosan összefonódnak.

1. Lakberendezési tervezés

Ez tulajdonképpen a tervezési szakasz, ami létfontosságú eleme egy jól kivitelezett felújításnak! Időigénye rengeteg kérdés függvénye. Alapesetben pár hét alatt is kivitelezhető, de összetettebb projekt esetén hónapokig is eltarthat, sőt. Megfelelő tervekkel viszont kis eséllyel úszik el a felújításod, tekintve, hogy mindenki részletes és pontos tervekkel, határidőkkel és költségkerettel a kezében dolgozik.

Tipp​​

Amennyiben építkezel, már az építészeti tervek készítésekor vond be a lakberendezőt, rengeteg döntésben segíthet a tényleges használati szempontok figyelembevétele.​

Lássuk akkor milyen tervek készülnek ebben a fázisban:
 • Tervezési program Ez egy nagyon részletes Megbízói igényfelmérés, családmodellről, általános életviteli szokásokról, ízlésről, preferenciákról. Ez a tervezési munka alapja.
 • Felmérési alaprajz A lakás személyes, helyszíni felmérése után egy centiméter pontosságú méretezett építészeti alaprajz készül. minta
 • Kialakítási és berendezési vázlattervek Általában 3 különböző alaprajzi terv készül, a lakás elrendezését és a berendezést illetően. minta
 • Végleges kialakítási és berendezési terv A 3 vázlatból választ a Megbízó egyet, vagy készül egy összeollózott végleges verzió. minta
 • Moodboard Hangulati montázs, mely érzékelteti a leendő stílusjegyeket, hangulatot, anyaghasználatot, színhasználatot a lakásban. minta
 • Fotórealisztikus látványtervek A tervezendő helyiségekről legalább 2-2 db fotórealisztikus (esetleg kézzel alkotott) látványtervek készülnek, összhangban a Moodboarddal. minta
 • Bontási és építési tervek Falak, nyílászárók mozgatása esetén készülnek, szemléltetik a bontandó egységeket és az építendő elemeket. Méretezett alaprajzi és falnézeti tervek készítendők, magyarázatokkal a szakipar, mint pl. sittes, kőműves, épületasztalos számára. minta
 • További építési részlettervek Amennyiben a Lakberendező betervez ilyen speciális elemeket, méretezett alaprajzi és falnézeti tervek készítendők, magyarázatokkal a szakipar, mint pl. kőműves, gipszkartonos, asztalos számára.
 • Műszaki tervek Szinte minden esetben készül, szemlélteti a szerelési pontokat (kiállásokat) és magasságokat, esetleg az anyaghasználatot. Méretezett alaprajzi és falnézeti tervek készítendők, magyarázatokkal a szakipar, mint pl. gépész, villanyszerelő, vízszerelő stb. számára.
  • elektromos koncepcióterv és lámpakiosztási terv minta
  • gépészeti koncepcióterv minta
 • Egyedi Bútortervek Választható tervtípus. Méretezett alaprajzi és falnézeti tervek készítendők magyarázatokkal, esetleg anyaghasználattal a szakipar, mint pl. asztalos, villanyszerelő számára. Általában a konyhatervek elkészítése része a lakberendezési tervezésnek. A többi egyedi bútorterv készítése és díjazása megbeszélés kérdése. minta
 • Burkolatkiosztási tervek Választható tervtípus, függ attól, hogy készül-e burkolat konszignáció. Méretezett alaprajzi és falnézeti tervek készítendők magyarázatokkal, esetleg anyaghasználattal a szakipar, mint pl. burkoló, számára. Jelöli helyiségenként, padló és falfelületek tekintetében a helyes burkolat indítást, mintát, hideg- és meleg burkolatra, tapétára. minta
 • Színtervek Választható tervtípus, függ attól készül-e burkolat és bútor konszignáció. Listaszerű bemutatása a használatos anyagok (pl. bútorlap, textilek, szaniterek stb.), és burkolatok (pl. parketta, kerámia, falfesték, tapéta stb.) színének, textúrájának, színkódjának, a Megbízó és a szakipar, mint pl. festő) számára. minta

Tipp​​

A választható tervtípus esetében sokan megelégszenek a látványtervvel, hiszen pl. az asztalos ez alapján is képes megtervezni egy bútort, vagy a burkoló kivitelezni egy burkolást, azonban ebben az esetben arra bíztatlak, hogy megbízható, precíz és hozzáértő szakembert válassz.

Fontos megjegyezni, hogy ez a fázis szorosan összefügg a következő, beszerzési fázissal. Nehéz és nem is célszerű ugyanis úgy tervezni, hogy nem konkrét, alaposan átgondolt és kiválasztott anyagokat és bútorokat tervezünk be, de persze lehetséges.

Aki csak az első fázist, lényegében a berendezési és látványtervezést igényli, annak számolnia kell a beszerzési, gyártási és kivitelezési kihívásokkal, mind kinézetre, méretezésre és árban.

Fontos megérteni azt is, hogy az ár nem elsősorban négyzetméter kérdése, hanem a lakás állapotának, a fenti tervek bonyolultságának, és a megbízói igények komplexitásának függvénye. Általánosságban elmondható, hogy az árat az előbb leírtakon túl nagyban befolyásolja, hogy a fenti listából mit igényelsz és mit nem. Esetleg mely helyiségekre kéred és melyekre nem (pl. garázs, vendégszoba, erkély sokszor kimarad, ha nincs rá igény vagy keret). A lakberendezők eltérő képzettséggel és tapasztalattal rendelkeznek, ezért azt, hogy végül kit választasz nem csak az ár, hanem a munka komplexitásának és az igényeidnek függvényében is érdemes értékelni.

Nálam egy közepes komplexitású első fázis (teljes tervezés) díja átlagosan 12 000 – 14 000 Ft/nm. Ez az ár csökkenthető egyes részlettervek elhagyásával. Például sokan nem igényelnek moodboardot (elég lehet egy pinterestes egyeztetés), vagy színtervet, esetleg méretezett bútortervet. 

2. Beszerzés támogatás

Általánosságban elmondható, hogy ha kértél lakberendezési tervezést, érdemes elgondolkozni, mennyi időd és energiád, de legalábbis kedved van felkutatni, és kiválasztani azokat az anyagokat, és berendezési tárgyakat, amelyeket a lakberendező a látványterveken megálmodott. Ha nem kérsz ugyanis beszerzés támogatást, a tervező nem köteles valós anyagokat, bútorokat betervezni, hanem leginkább a fantáziája alapján készülnek majd a tervek, az előre megbeszélt irányelvek alapján (pl. egyedi bútort készíttetsz majd vagy készbútort veszel stb.).

Gondoltad volna?

„Talán nehéz elképzelni, de ez a munka teszi ki a tervezés egyik legnagyobb részét…”

Ami az anyagok és a berendezési tárgyak beszerzését illeti, előny, hogy egy lakberendező a napi munkája révén folyamatosan kapcsolatban áll szaküzletekkel, kereskedésekkel, ahol nem csak szakmailag segítik és támogatják a munkáját, de hosszabb távú együttműködés esetén kedvezményeket, vagy kedvező lehetőségeket is tud találni, kialkudni Megbízója számára.

Emellett hatalmas segítséget jelent (ha nincs saját burkolód, gipszkartonosod, villanyszerelőd, festőd, asztalosod stb.) a szakiparral való egyeztetés, ajánlatkérés lebonyolítása is. Kérés alapján ez is része a megbízásnak.

Talán nehéz elképzelni, de ez a munka teszi ki a tervezés egyik legnagyobb részét, hiszen az interneten való keresgélésen, és az üzletek előzetes látogatásán túl a lakberendező ajánlatokat kér be (kereskedőktől és szakiparosoktól), alternatívákat gyűjt, és ezután rendszerezi az opciókat, előkészítve ezzel a választási lehetőségeket a Megbízó számára.

Van Neked erre időd?

Egy átlagos lakásban a mérettel arányosan érdemes gondolkozni hány anyagról, és berendezési tárgyról van szó összesen. Ha pl. 100 nm-re 100 dolgot kell felkutatnod, megnézned, kiválasztanod és megrendelned. Ha egyenként (bútor/anyag) átlagosan 1-2 órával számolunk a felkutatás, kiválasztás tekintetében, ez összesen kb. 20 egész napra jön ki, napi 8 munkaórával számolva. Nyilván, aki kevésbé válogatós, van ebben tapasztalata, kellő anyagismerete, van elképzelése mely szaküzleteket látogassa meg, és eléggé naprakész árakat és újdonságokat tekintve, annak ez lényegesen kevesebb idő.

Tehát mindig arról kérj referenciát lehetőség szerint, ami(ke)t igényelni szeretnél, ne csapjon be a látványtervezés.

Lássuk akkor, hogy milyen tervek készülnek ebben a fázisban, amennyiben igényelsz beszerzés támogatást:
 • Konszignációk és költségvetés (excelben vezetett tételes nyilvántartás) Ez tulajdonképpen egy táblázat, mely a véglegesen kiválasztott anyagok, és berendezési tárgyak listáját tartalmazza. Itt megtalálod a beszerzési forrásokat, fotót, a tétel főbb tulajdonságait, színét, a rendelési mennyiségeket és az árakat. A költségvetés ennek a táblázatnak a használatával készíthető és kontrollálható. Ezek a berendezési tárgyak és anyagok beazonosíthatóak a többi lakberendezési tervben, mint pl. lámpakiosztási terv, burkolatkiosztási terv, végleges berendezési terv stb. minta
 • Beszerzési ütemterv (excelben vezetett ütemezés, anyag és bútor típusa szerinti bontásban) Ez a terv a felújítás generálkivitelezésével összhangban tartalmazza a beszerzésre kerülő anyagok, burkolatok, bútorok, lámpák, szaniterek, függönyök, dekorációk stb. megrendelésének, érkezésének, átvételének ütemezését, módját, felelősségeket. Anyagok esetén fontos szempont a felhasználásig való tárolás kérdése, ugyanígy nagyobb berendezési tárgyakat adott készenléti fokig nem lehet a helyszínre szállítani. Ezek megfelelő összehangolásával időt és további nem tervezett költséget spórolhatunk meg. minta
Ahogy említettem, ez egy rendkívül időigényes munka, és ennek megfelelően növeli a tervezés díjazását. Az én esetemben a beszerzés támogatás közel ugyanannyiba kerül, mint az alap tervezési díj, ám megint figyelembe kell venni a beszerzési feladatok komplexitását (mennyi szakemberrel kell dolgozni, sok egyedi bútor van-e, mennyire bonyolult a világítástechnika, nehezen beszerezhetők-e a stílusnak megfelelő darabok stb.). Összességében a Lakberendezési tervezés és a Beszerzés támogatás együtt 15 000 Ft / nm-től indul nálam.A tervezői díj általában alapból tartalmaz egy a tervező által megbecsült alkalom és óraszámot a szükséges üzletlátogatásokra (burkolatok, lámpák, textíliák, szőnyeg, kanapé stb.), de a plusz kiszállás már óradíjas lehet. Nálam ez kb. 15 000 – 20 000 Ft / alkalom (átlagban egy alkalom 2-3 órát jelent), távolságtól és témától függően.

3. Kivitelezés szervezés​

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a felújítás/átalakítás jellege (azaz bonyolultsága) indokolja, mindenképpen generálkivitelezőt kell bevonni. Ilyen esetek a komplett felújítás, vagy falak és nyílászárók mozgatása, a gépészeti átalakítás, a fűtés korszerűsítés, esetleg tetőcsere stb. A lakberendező a kivitelezés egyes fázisaitól függően tervezői művezetést vállal(hat) a tervek pontos megvalósítása érdekében. A tervezői művezetés a generálkivitelezővel való kooperatív együttműködést jelenti, ám a munkafázisok egymásutániságának megszervezéséért, valamint az elvégzett munka minőségéért a felelősség a generálkivitelezőt terheli.

Tipp​​

„Amennyiben a felújítás/átalakítás jellege, azaz bonyolultsága indokolja (pl. falak mozgatása, gépészeti átalakítás stb.), mindenképpen érdemes generálkivitelezőt bevonni. …”

Kisebb komplexitású projektek esetében ezt a feladatot a Lakberendező vagy a Megbízó is elvégezheti egyébként.Lényegében a lakberendező feladata a releváns tervek átadása, elmagyarázása a generálkivitelezőnek és / vagy a szakiparnak, az érintett felek folyamatos tájékoztatása a munka menetéről, döntési helyzetekről, és fennakadásokról, és a megvalósult állapot munkaközi és végső ellenőrzése.Ebben a fázisban készülő tervek, dokumentációk:
 • Kivitelezési ütemterv (excelben vezetett ütemezés, munakfolyamatonkénti bontásban) A generálkivitelezési munkálatok sorrendiségének, időigényének, átfedéseinek, átadásának megtervezése a felelősök megnevezésével, összehangolva a Beszerzési ütemtervvel. minta
 • Emlékeztetők, e-mailek, teljesítés igazolások
A tervezői díj általában alapból tartalmaz egy, a tervező által megbecsült alkalom és óraszámot a szükséges helyszíni látogatásokra (Megbízóval, generálkivitelezővel, szakiparral úgymint villanyszerelő, asztalos, gipszkartonos, burkoló stb., az ellenőrzések végett) de a plusz kiszállás már óradíjas lehet. Nálam ez kb. 15 000 – 20 000 Ft / alkalom (átlagban egy alkalom 2-3 órát jelent), távolságtól és témától függően.Amennyiben a témában bármilyen további kérdésed lenne, amit nem válaszoltam meg, keress bátran elérhetőségeim egyikén!Kívánok mindenkinek stresszmentes lakberendezést!