A japandi stílus, lakberendezői szemmel

A japandi stílussal már itthon is számos felületen és üzletben lehet találkozni. Nem véletlen, hiszen egy igazán egyszerű, szerethető lakberendezési stílus, mely mégis sok formabontó, érdekes anyaggal és megoldással gyönyörködteti kedvelőit, lakóit.

Én nem első alkalommal írok róla, és nem is utoljára. A hazai lakberendezői szakmában nem igen látok mást, aki annyira mélyre hatóan foglalkozna ezzel a stílussal, mint én! 🙂

„Kutatási eredményeimet”, gondolataimat és a napi inspirációkat alapvetően a NapiJapandi facebook oldalamon osztom meg! Ezen túlmenően lakberendezési honlapoknak szoktam írni a témában (pl. Lakberinfo és Homeinfo) és itt a saját blogomon. 

Mi is ez a stílus?

Ha te még csak most ismerkedsz a japandival, ajánlom a stílusválasztó oldalamat, ahol megismerkedhetsz az alapokkal. Itt alapvető stílisismertetést találsz majd (terek, színek, anyagok, berendezés).

Egy lakás kialakítása, anyaghasználata, berendezése azonban nagyon szerteágazó. Nem elég általános alapelveket megérteni, sokat kell kutatni, inspirálódni, mielőtt nekiállunk, főleg, ha egy ennyire új stílusban gondolkozunk. A japandiban minden részlet számít, a minimaliznusa végett. Kevés dolgot kell elhelyezz, de azt gondosan kell megválogatni. Ebben szeretnék segíteni neked bejegyzéseimmel, cikkeimmel!

 

Most is összeszedtem pár témát, amit érdemes kicsi jobban kivesézni:

Kerek idomok

Nagyon érdekesnek találom mikor egy szokatlan forma van a lakásban, ami a falakat vagy akár a bútorokat illeti.

Ami a japandira leginkább jellemző, az egyrészt a falsíkok domborítása, homorítása (oldalfal, mennyezet, átjárók), másrészt a bútorsarkok (pl. TV fal, kanapé, dohányzóasztal stb.) kerekítése. Ennek van egy organikus formavilága, ami összhangban van a japandi stílus visszahúzásával a természethez.

Tipp

Kivitelezési szempontból nem kis feladat egyik sem. Gondoljunk akár egy kőművesre, gipszkartonosra vagy asztalosra; hogyan tud ilyen szabályos íveket megalkotni? Ezért az ára is igen borsos lesz. A végeredmény viszont annál izgalmasabb és ugye nem egy megszokott dolog!

Falburkolatok a japandiban

Rengeteg eszköz van ma a lakberendezésben a fehér fal helyett, valami látványos falfelület kialakítására. A japandinak pedig kifejezetten jól áll, mert amúgy a minimalizmusra, egyszerűségre törekszik a stílus. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy felesleges tárgyak és díszek nincsenek a térben (pl. képek a falon sem jellemző), de egy-egy izgalmas falfelület szépen öltözteti a szobát.

Az egyszerűbbek jobb minőségű 3D tapétával vagy gipszkartonnal is megvalósíthatók. A bonyolultabb minták és struktúrák már valamilyen 3D falpanelt, csempét vagy valamilyen egyedi falburkolati, burkolatképzési eljárást igényelnek.

Egy igényes, egyedi festmény vagy műalkotás nem olcsó faldíszítési megoldás és van, akinek nem is igazán stílusa szobrokat, dísztárgyakat gyűjtögetni. A falburkolás tehát egy egyszerű, de nagyszerű alternatíva!

Japandi polcok

Alapvető elvárás a japandiban, hogy a bútorozás is egyszerű és természetes legyen. A polcok is ezt a vonalat követik. Legjellemzőbb a nyitott, fa vagy fa/fém keveredéssel kialakított polcozás. Szép, ha falfülkében helyezünk el pár lebegő polcot, sőt a falfülkének is lehet szép, íves formát is adni, ami tovább növeli az esztétikai értékét.

Tipp

Kis rejtett megvilágítás hangulatossá teszi, bár egy szép állólámpa vagy egy fotel, és persze a kézműves szobrocskák, méretes kaspók elhelyezése is feldobja az összképet.

Kell-e függöny a japandiba?

Azt gondolnánk alapvetően igen, hiszen mi mással érhetnénk el harmonikus és természetes érzetet a lakásban?

De az igazság az, hogy nem feltétlen. Vannak tényezők, amik eleve nehézkessé teszik a függönyözést, úgymint nagy belmagasság (ami a japandinál gyakori), hatalmas dekoratív üvegfalak (ezt miért rejtenénk el, mikor a lakás éke is lehet), mennyezet fűtés (karnis rögzítési problémák miatt), kilátás kérdése (nem akarjuk eltakarni semmivel).

Nézzünk itt pár példát, ahol van és ahol éppenhogy nincs függöny, mégis kellemes az összhatás. Ha megfigyeljük, ahol nincsen függöny, ott is a fa és a természetes anyagok, kellemes hangulatú lámpák, más egyét textíliák (szőnyegek, takarók, párnák, finom bútorkárpitozás) lágyítják a teret, így a függöny hiánya nem kellemetlen és esetleges.

Minden esetben érdemes egyébként árnyékolásról gondoskodni, ha nem belső, akkor külső felületen, mivel télen szigetel, nyáron pedig árnyékol. Ez nem csak energiatakarékosság miatt, de a lakás élhetősége szempontjából is kulcs fontosságú!

Én amúgy – ahol lehet – függöny párti vagyok, ám van, ahova én sem tennék, a fenti okoknál fogva.

Ha megtudnál még többet a japandiról?

Írtam már a japandi stílus ismertetése gyanánt egy hosszabb bejegyzést a Lakberinfo.hu-n, a japandi lakberendezési stílusról és annak további stílusjegyeiről (konyháról, kanapéválasztásról, hálószoba dekorról, lámpákról, asztalokról, szőnyegekről).

Folyamatosan frissülő hasolnó tartalmakért kövesd NapiJapandi blogomat a facebookon.

Japandi tanácsadás és tervezés: ha japandi stílusú lakberendezésben gondolkozol (akár komplexebb tervezési kérdésekben, vagy ha csak elakadtál és egy egyszerűbb stílustanácsadásra lenne szükséged), árajánlatért keress elérhetőségeimen!