Így válassz lámpát!

Sokan nem is gondolnák mennyire fontos, hogy mi és hogyan világít otthon! Pedig a komfort érzetünk egyik legmeghatározóbb eleme, mégis nehéz JÓL megtervezni, de legalább könnyű elrontani! Ha egy pár fontos alapelvet tudsz és betartasz, már nem nagyon lőhetsz mellé (max a stílussal). Ezeket gyűjtöttem most össze nektek ebben a bejegyzésben.

MENNYIRE FONTOS EZ NEKED?

Alapvetően kétféle ember van: aki albérletben lakik és aki saját lakásban. Én sosem láttam igazán nagy átalakulásokat albérletben… Még kisebb, de nyilvánvalóan zavaró dolgokban sem, mint a világítás. Aki saját lakásban él, annál pedig gyakori, hogy a kezdeti hibákat nem köszörüli ki, mert eleve elfáradt a jelenlegi állapot kialakításában és csak halogatja. Megszokjuk a körülményeket, pedig kis idő alatt, jól megválasztott változtatással csodát lehet tenni! A világítással és a közérzetünkkel egyaránt!

Ha magadra ismertél, vagy szimplán (újra) tervezés előtt állsz, olvass tovább!

ÍGY ÁLLJ NEKI

Először is, szobánként végig kell gondolni a világítási koncepciót és a stílust. Természetesen nem árt az összhang, de minden helyiség és tevékenység mást igényel. A konyha, egy gardrób vagy fürdőszoba tisztán látást, azaz erős de természetes fényt igényel. A hálószoba inkább kedélyjavító hatású, rejtett és meleg megvilágítást igényel. Egy étkezőasztalnál az ételt és egymást kell lássuk, míg egy folyosón kell biztosítani a tájékozódást, de inkább káprázatmentes, visszafogott fényerővel.

Amit még jól az elején át kell gondolni, hogy mi is az adott lámpa szerepe? Egy lámpa ugyanis lényegében lehet funkcionális, de lehet akár hangulati elem vagy szimpla dekorációs elem (azaz fókusz pont). Ennek megfelelően érdemes jól csoportosítani a pénzünket; abba többet fektetni amit majd gyakran használunk vagy aminek kiemelt esztétikai/dekorációs értéke van.

Gondolj csak bele, ha veszel egy csillárt, annak nagyon fontos funkcionális szerepe lehet, ha használod. Ha viszont van hangulat világításod is, meg mondjuk olvasó lámpád, mégis vajon hányszor kapcsolod fel a mennyezeti lámpát? Nem sokszor, valószínűleg. Ekkor inkább az esztétikai értéke lesz a csillárnak, ezt tartsuk észben a vásárlásnál. 

Ha emellé pedig vettél egy (vagy több)  jellegtelen függesztéket az étkező fölé, mégis állandóan azt használod, miért nem abba fektettél több pénzt és energiát, hogy szép is legyen, ne csak funkcionális?

Hogy elkerülj ilyen és ehhez hasonló bakikat, alább összeszedtem a legfontosabb lámpaválasztási szempontokat.

LÁMPA ÉS IZZÓ VÁLASZTÁSNÁL EZEKRE FIGYELJ

 • A LÁMPA JELLEGE/FUNKCIÓJA – a lényeg, hogy a szerint válasszunk lámpatestet (irányított, vagy szórt, rejtett vagy látszó világítást), hogy mire használjuk majd. Olvasáshoz, étkezőbe, konyhapult fölé, borotválkozáshoz irányított erős fény kell. Nappaliba, gyerekszobába, előszobába (a mennyezetre) inkább szórt fény, ami az egész helyiséget bevilágítja igény esetén.
 • LUMENEK ÉS WATTOK – helyiség méretével arányosan és funkció függően kell megtervezni az lámpa (azaz az izzó) fényerejét. Ennek kapcsán vagy netezel és számolgatsz, vagy menj el lámpa szaküzletbe ahol segítenek meghatározni milyen és hány lámpa test kell.
 • KELVIN – ez is rajta lesz az izzón, jelöli a fényhőmérsékletet. Ahova hangulatvilágítás kell oda meleg fény is kell (2000-3000 K). Más esetekben erősebb, természetes fény ajánlott (3000-5000 K).
 • SPOT – még mindig népszerű, általában erős, funkcionális világítást ad. Ami fontos a fényerő mellett, az a világítás kúpjának a szöge, és hogy irányítható-e a feje. Most igazán nagyot mennek a sínes megoldások, akár beépítve vagy függesztve. Egy áramforrásból számos SPOT is táplálható így, nem kell külön elektromos kiállás minden fejnek.
 • DIMMELÉS – dimmelhetőek a fényerő szabályozás lehetőségével ellátott lámpatestek. Ha szeretnéd is dimmelni, akkor kell hozzá dimmer kapcsoló vagy távirányító, és ennek megfelelő izzó is. Ez mindig feláras megoldás.
 • IP VÉDETTSÉG – ez a vizes helyiségekben (konyha, fürdő), illetve a kültéren érdekes. Jelzi, hogy a lámpatest (LED szalag is) biztosítja-e a pára és vízállóságot, ha igen mennyire. IP44 felett már részben igen. Kültérre még védettebb kell.
 • KÁPRÁZATMENTESSÉG – sosem jó, ha közvetlenül a lámpába nézve káprázik a szemünk, főleg egy munkafolyamat közben (pl. konyha, borotválkozás). Kerülni kell az olyan lámpa választás és elhelyezést, ahol ez a veszély fennáll.
 • LED VILÁGÍTÁS – beépítése általában bonyolult, szakember igényes, főleg, ha nem konnektoros. Erről már írtam külön cikket, melyet a honlapomon megtalálsz.
 • ELEKTROMOS KIÁLLÁSOK – ez bizony nehéz téma, sokan nem akarnak vésni, de ez sokszor elengedhetetlen, ha hiányzik a megfelelő helyen egy kiállás. Ha terveztetünk, akkor ezeket a lakberendező meg kell tervezze, és átadja a villanyszerelőnek, kapcsolási tervekkel, lámpakiosztással.
 • KAPCSOLÓK – ha praktikusan szeretnéd használni a világítást, általában váltókapcsolók (egy lámpa / áramkör több helyről kapcsolása), és dimmerkapcsolók is képbe kerülnek. Ezt érdemes megterveztetni, vagy egy jó villanyszerelőt keresni.
 • STÍLUS: ÖSSZHANG VAGY EKLEKTIKA – mindkettő jó megoldás, ha ízléses. Nem kell ugyanazt a sémát végig vinni a lakásban, sőt. Az eltérő, mégis stílusban és színben harmonizáló lámpák is hatásosan mutatnak, ha jól vannak kiválasztva, és passzolnak az adott helyiségbe.

Én, amikor elkezdek egy tervezést, mindig hosszasan végig vesszük a megbízók szokásait, melyik helyiségben mivel szeret időt tölteni. Ez már jól körvonalazza milyen világítást fog előnyben részesíteni tehát használni. Ehhez megfelelő lámpatestet és izzót (fényerőt, színhőmérsékletet, izzótestet) kell választani, jól elhelyezni és meg is vagy.

Ez persze ennél sokkal bonyolultabb főleg, ha egyedi és látványos megoldásokban gondolkozunk.

Tipp

Egyedi, bonyolult tervezési feladatok:

 • álmennyezetbe épített világítás
 • sínes világítás (falsíkon kívüli vagy beépített)
 • rejtett vagy látszó (profillal beépített) LED világítás
 • dimmelhető vagy váltókapcsolós világítás
 • okos elektromos rendszer
 • beépített bútorvilágítás, stb.

Ha ilyennel tervezünk, érdemes szakembert/lakberendezőt fogadni, aki ezekről igény esetén részletes dokumentációt készít.

Persze ha van némi rálátása vagy tapasztalata valakinek ezekre a munkálatokra, akkor elég ha jó alaposan átbeszéli az elképzeléseket, igényeket az összes érintett szakemberrel (villanyszerelő, asztalos, gipszkartonos, burkoló stb.). Jó ha van valami rajzod dokumentációd ezekről, a félreértések elkerülése, utólagos hibajavítások végett.

HOL VEGYÉL LÁMPÁT?

A lámpák, izzók piaca hatalmas, és nagyon dinamikus. Akkor kezdj el nézelődni, ha hamarosan meg is rendeled a terméket, mert a kínálat gyorsan változik.

Webshopok: Egy-egy webshopon lámpák ezrei között válogathatsz. Itt érdemes keresni a kevésbé hangsúlyos, olcsóbb lámpákat. Használj szűrőket a gyorsabb keresésért.

Szaküzletek: ha drágább, központi darabot választasz az a javaslatom – ahogy mindig -, hogy szaküzletbe (adott gyártó üzletébe mint pl. Eglo, vagy lámpa boltba mint pl. a Deborah Lighting Studio) menjél a nagyáruházak helyett. Ezekben az üzletekben ugyanis szaktanácsadást is kaphatsz, esetleg dokumentált világítás tervezést. Ha bemutatóterembe mész, akkor tudd hogy sokkal több lámpát árulnak/forgamlaznak, mint amennyi ki van téve. Ha tudod mit keresel (stílusra, típusra) kérj tippet az eladótól, mit ajánl a kiállított lámpákon túl. 

Pár személyes üzlet ajánlás a témában:

– Modern világítás és segítőkész, szakértő kiszolgálás: Deborah

– Egyedi megoldásokért és kötél lámpák ügyében: Artnes Interior&Design

Ha funkcióban nem is, de úgy tapasztalom, stílusban sok mindenki elakad. Ha úgy érzed segítségre van szükséged, keress bátran!

Alább gyűjtöttem jópár inspirációs képet nektek, a ma divatos, és modernebb világítási megoldásokról.