Mik lesznek a lakberendezési trendek 2024-ben? Íme!

Vajon mik a főbb tervezési szempontok a jövő év tekintetében? Avagy mi a top 5 lakberendezési trend 2024-ben, szerintem? Erről készítettem egy képes összefoglalót, ami neked is segíthet az előremutató, modern otthonalakításban.

Ez bizony nem egyszerű kérdés, hiszen trendek jönnek-mennek! Viszont egy lakást nem egy, nem is öt, hanem akár több tíz évre tervezünk. Emiatt fontos, hogy amellett hogy éppen mi tetszik meg valakinek, csak olyan ötleteket valósítson meg otthon, ami azért éven túl is megállja a helyét.

Én lakberendezőként folyamatosan járok (heti 1-2 alkalommal legalább) termékbemutatókra, szakmai workshopokra, üzletnyitókra, szakmai kiállításokra. Itt minden mennyiségben találkozom újításokkal és ötletekkel, anyagokkal, bútorokkal, amit még azelőtt nem láttam. Ezek és persze a sok más impulzus alapján tervezek meg minden új projektet, árgus szemekkel figyelve a trendek „életgörbéjét”.

Ha a te célod is egy modern, előremutató, stílusos otthon kialakítása, akkor ez a bejegyzés neked szól!

1. Íves, kerek vagy éppen szabálytalan idomok

Már 2023-ban is előtérbe kerültek a lekerekített, íves bútorok és szerkezeti elemek. Legyen szó kanapéról, dohányzóasztalról, konyhaszigetről, szőnyegről, vagy akár egy egyszerű puffról. Mindenhol megjelentek az ívek, görbületek. Még a modern stílusban is (ahol korábban a szögletes, egyenes vonalvezetés volt az egyetlen elfogadott irány.  

Ez a trend 2024-ben szintet lép, hiszen mostmár akár a falak vagy a szekrények is íves, lekerekített kialakításúak lehetnek – amennyiben valakinek megengedi a költségvetése.

Íves falak/mennyezet

Íves, lekerekített szekrények, bútorok

Ezeknek a formáknak a tervezése és a kivitelezése is komolyabb szaktudást igényel.

Az ilyen íves falakat nemcsak belsőépítész vagy lakberendező tervezi, de a kialakítás is igen nagy kihívás egy átlagos szakembernek. A bútorokat szintén lakberendező, bútortervező, vagy egy jobb asztalos tudja megtervezni, ám a kivitelezés is ennek megfelelő gépparkot és szaktudást igényel.

Drága-e?

Igen. Ezek a megoldások minden esetben felárasak. Egrészről mert az anyaghasználat prémium (pl. a bútorokat furnérral kell kialakítani). Másrészről pedig ezeknek a kialakítása, legyártása, burkolása olyan speciális szakértelmet és felszereléseket (gépeket) igényel, amit szintén külön meg kell fizetni.

2. Kontrasztos, sötét ülőbútorok

Nem, nem feketére gondolok. Persze az is lehet, de a trend most a világos, természetes színekkel (ún. földszínekkel) kialakított lakás, sötét színű bútorokkal megtörve. Ez annak is kiváló választás, aki a falak, szekrények tekintetében nem annyira bevállalós.

Legjobban ülőbútorok tekintetében érvényesül legjobban ez a kontraszt (kanapé, fotel). Anyagát tekintve most divatosak újra a bársonyos tapintású anyagok, de a lényeg a szín. Lehet ez a zöld, a kék, a bordó különböző árnyalata, mindegy csak minél sötétebb legyen!

3. Tükrök a lakásban

A tükör mint funkcionális, kis méretű kiegészítő, minden lakásban sok helyen megjelenik. Azonban ha – dekorációs jelleggel – nem szokványos felületeken alkalmazzuk, a lakás térérzete meg fogja hálálni. A tükör ugyanis nem csak öltöztet egy felületet, de a térérzetünket is növeli, ha kellően nagy méretű. Tehetjük teljes falszakaszokra, bútor frontokra, fürdőkben hidegburkolat helyére, de akár lehet belőle térelválasztó is. Persze hogy maradjunk itt is az íves formáknál, a tükrök esetében is közkedveltek az ovális és a kerek alakú megoldások.

Ha stílusba illik, akkor érdemes különféle alakzatokkal, mintákkal, osztásokkal játszani, ettől még látványosabb lesz a tükörfalunk, vagy a bútorfrontunk. Ez a Nagypolgári és az Art Deco stílusban például igen népszerű trendnek számít.

Más stílusokba (pl. Indusztriális vagy Skandináv) jobban beillesztető egy fekete keretes tükörfal, vagy az antikolt tükör.

Ezeket a különleges megoldásokat éttermekben, bárokban, hotelekben is előszeretettel alkalmazzák egyébként, de otthon is kifejezetten mutatósak lehetnek.

Színes tükör?

Vannak egyedi árnyalatokkal színezett tükrök, amik nekem nagyon tetszenek. Lehet ez kissé szürkés (füstüveges) vagy bronzos hatású például. 

Amennyiben nem „funkcionális” tükörről van szó (pl. fürdőszoba), legszebb a bronzos tükör. Ez amúgyis mindenkit szebbnek mutat és kellemes hangulatot kölcsönöz a helyiségnek.

4. Természetes, letisztult burkolatok

Míg a korábbi években a gyártók folyamatosan jöttek ki az izgalmasabbnál izgalmasabb burkolati megoldásokkal (színes, mintás, 3D, strukturált stb.), a lakberendezési trendek 2024-ben épp nem ebbe az irányba haladnak. Most a visszatérés a természethez, a fenntarthatóság és a DIY megoldások világát éljük. Így éppenhogy azok burkolatok számítanak a legszebbnek, amik egyszerűek, letisztultak. Melyek emlékeztetnek a természet színeire és formáira.

Mit is jelent ez? Föld színeket (törtfehér, világosbarna/homok, bézs, „greige” és a szürke). Ezek lehetnek valamivel homogénebbek, de mégjobb ha kis vagy nagy kőmintás verziót választunk. A minták terén emellett a márvány soha nem megy ki a divatból egyes stílusokban (Nagypolgási, Art Deco) és ugyanígy a terazzo minta is reneszánszát éli. 

A 3D-s burkolat kiképzés továbbra is igen trendi, azonban ennek újabb és újabb formáit alkotják meg a csempegyártók. Óriási divat most a kis kődarabokból összeállított padlóburkolat is (elsősorban wellnessben, zuhanyzóban fordul elő), ami nem csak szép, de a lábunkat is kellemesen masszírozza! 🙂

És nem lehet elmenni említés nélkül a mészkő és a travertin burkolatok térhódítása mellett sem. Manapság sok ház homlokzatán láthatunk travertin burkolatot, azonban most a belső térben is egyre több helyen fordul elő. 

Mészkőből (illetve a használati kitettség miatt leggyakrabban mészkő mintás kompzitból, technikai kőből) rengeteg féle bútor és kiegészítő készíttethető. Ilyenek például a mosdó vagy a mosdópult, a konyhapult, illetve különféle párkányok, learkók, kandallók borítása vagy akár egy TV fal hátsó burkolata.

Mészkő (és mészkő hatású kompozit) felületek

5. Limewash technika (avagy mészfestés)

A burkolatoknál maradva, ez egy igen látványos és jelenleg óriási trendnek számító falburkolati, dekorációs megoldás. Sok stílusba beilleszthető (Skandináv, Japandi, Wabi-sabi és más, rusztikusabb vagy vintage hangulatú otthonba). Modern stílusban alkalmazzuk inkább kis felületre, ahol nem tolakodó, csak egy látványelem a sok közül.
 
Anyagából adódóan (mészfesték) ez egy látványos, de technikailag is kedvező festési módszer. Nemcsak hogy vízzel hígítják (nem vegyszerekkel), de légáteresztő réteget képez, így az alapfelületből származó nedvesség kipárolog a mészfestéken keresztül. 
 
Japandiban például nem ritka, hogy teljes helyiségeket vagy egész házat festenek ki ezzel a technikával, világos, szürke vagy bézs színben. Ehhez szerintem jobb ha szakembert hívsz (dekor falfestőt), főleg nagyobb belmagasságnál, illetve plafonfestés esetén. Azonban ha kisebb falfelületet festesz dekorációs jelleggel, meg lehet próbálkozni bátran. Kis kézügyességgel és utánajárással sokan vágnak bele saját kezűleg. Rengeteg oktató videó elérhető a neten.
 
A színeket nem kell sajnálni, ugyanis kis felületen remekül beépíthető egy szép pasztelles árnyalat (zöld, kék vagy terrakotta, piros) szinte bármelyik lakberendezési stílusba.
 

Tipp

Mindenekelőtt legyen egy kialakítási és berendezési koncepciód! Ebbe beletartozik a térkapcsolatok kialakítása, a harmonizáló színek és a hangulat megválasztása (moodboard). Ezeket utána szépen össze lehet hangolni az aktuális trendekkel! A fenti összeállítás persze nem egy teljes körű lista és nem pótolja egy lakberendező támogatását egy komolyabb projekt esetében.

A közeljövőben tervezek egy második összeállítást készíteni a 2024-es lakberendezési trendekről, ha szeretnél velem tartani, kövesd a blogomat és a Facebook oldalamat.

Amennyiben segítségre, lakberendezési tanácsadásra vagy tervezésre lenne szükséged, keress bátran elérhetőségeim egyikén.

(Inspiraciós képek forrása: Pinterest)