Minden amit tudni akarsz a gipszkartonról

Tudod mennyi pozitív tulajdonsága van a gipszkartonnak, milyen típusai vannak, mi mindenre használhatod, hogy szerelik fel, mit bír el, és mi az ára? Ha érdekel, olvass tovább. Gyűjtöttem számos izgalmas, stílusos példát modern enteriőrökből, érdemes inspirálódni!

Abban biztos vagyok hallottál már róla, mint anyag, de ha még nem volt hozzá szerencséd biztos vannak kérdőjelek a fejedben. Lássuk az alapvetéseket.

ALAPVETŐ TULAJDONSÁGAI

A gipszkarton többrétegű karton, gipsz és víz elegye. Anyaga és előállítása fenntartható és gyorsabb, egyben olcsóbb megoldás, mint egy falazat építése. Ami minden esetben igaz, hogy nem éghető és a hőérzetet minden évszakban pozitívan befolyásolja a gipszkarton burkolat.

Típusait tekintve vannak vízállók, tűzgátlók és hanggátlók, vagy ezek valamely keveréke. Ezeket a funkció és helyiség tulajdonságai alapján kell eldönteni mire van szükség (tetőtérbe mindenképp tűzgátló kell, fürdőszobába impregnált stb.). Minél többet tud, annál drágább, nyilván.

Azért azt tudni kell, hogy ezek nem 100%-os megoldások, de további hő és hangszigetelő anyag beillesztésével lehet fokozni a kívánt hatást. A vízállóság pedig kb. 85%-os páratartalomra igaz, egy csőtörés, WC meghibásodása esetén megszívja magát és tönkremegy a burkolat. (Erre a következő bejegyzésben javaslok majd egy innovatív megoldást, ami 100%-s vízállóságot biztosít.)

Teherbírását (kb 40 kg/nm) lehet fokozni a szerkezet megfelelő kialakításával illetve nagyobb méretű dübelek (csavarok) segítségével, de ez biztos szakértelmet igényel. (Pl. konyhabútor, szaniter, TV, polcok).

FUKCIÓK

Rengeteg mindenre jó, tényleg. Kialakíthatsz belőle:

  • KOMPLETT VÁLASZFALAKAT (ajtóval), SZOBÁT. Hanggátló szigeteléssel érdemes dolgozni.
  • ÁLMENNYEZETET. Így a világítótestek beszerelhetők, a vezetékeket pedig takarja (spot, sínes vagy vonalas LED világítás, perem hangulatvilágítás stb.) A mennyezeti karnis is eltakarható. A gépészeti elemek/csövek is eltakarhatók, belmagasság is csökkenthető vele.
  • BURKOLHATSZ VELE régi sérült falakat és mennyezetet. Nem kell így vezetékeket cserélni, vésni, falat javítani végeláthatatlanul. Sok mindent megold a gipszkarton borítás.
  • KÖRBE ÉPÍTHETSZ VELE SZEKRÉNYEKET. Konyhában (fölé, köré), gardróbot, előszobaszekrényt stb. Mindenhol, ahol beépített bútor találkozik fallal, gondban leszel, mert a bútorlap egyenes, az épített fal viszont nem az. A gipszkarton viszont az. Így ide érdemes gipszkarton falat felhúzni (a bútor mellett, a bútor mélységében), és akkor elkerülhetők azok a balesetek mikor hézag tátong a találkozásnál, vagy pl. belátsz a szabadon álló hűtő mögé oldalról.
  • FÜRDŐSZOBÁBAN a falfülkék, a falba épített WC tartály előtétfala, és a falsík alatti zuhanyrendszerek falazata is gyakran gipszkartonból készül, bár szerintem az építőlemez (pl. Botament) erre jobb megoldás.
  • Építhetsz bele KANDALLÓT (bioetanolt), ABLAK ÜLŐKÉT, TV FALAT, LERAKÓT az ágy mögé, és még sok mást.

HOGYAN ÁLLJ NEKI?

Tapasztalat nélkül lehetőleg sehogy. Ez is egy szakma, és szinte minden szerkezet érint más szakmát is (villanyszerelő, gépész, vízszerelő stb.), jobb ha a szakemberek együtt tervezik meg a kivitelezést. Ez a szerkezet ugyanis alapos tervezést és anyagbeszerzést igényel. Sok esetben kell lukat/helyet képezni benne a vezetékek, lámpák, vizes kiállás és egyebek számára. A gipszkarton egy (általában) 1,25 cm-s nagyméretű táblásított lap. Rögzítésére többnyire alumínium profilokból keretet készítenek a fal/mennyezet felületén, amire majd a méretre vágott lapokat felcsavarozzák. Ezután élvédővel látják el, leglettelik simára, és jöhet a festés.

Van festő, aki tud gipszkartonozni, de van gipszkartonos aki csak felszereli, nem burkol rá, nem glettel, nem fest. Kisebb gipszkartonos munkák esetén elegendő lehet az ügyes festő, de összetettebb projekthez (pl. álmennyezet kialakítása, válaszfal, bioetanol kandalló beépítés stb.) lehetőleg keress gipszkartonos szakembert.

Árak

Típustól függ, de alap esetben 500-1 500 Ft/nm áron mozog maga a gipszkarton. A profilok ára igen változó, de kb. 500-1 000 Ft/m az ár. Még rájön ezekre a szigetelés (vastagság függően 1 000-3 000 Ft/nm), a csavarok, az élvédő költségei, a munkadíj, majd a glettelés és a festés költsége, ami nagyban függ a gipszkarton elem formájától, felületétől. Ezekre minden esetben egyedi ajánlatot kapsz majd.

Tanácsért, tervezési kérdéssel keress bátran!

Most pedig lássunk pár ízléses példát a gipszkarton felhasználására: