SPC, a padlóburkolatok új üdvöskéje

Ha valamilyen módon érintett vagy a padlóburkolás kérdésében, szerintem érdemes megismerkeded ezzel az újfajta, strapabíró, anyagában teljesen vízálló és amúgy meglepően jól kinéző burkolattal.

MI IS EZ?

Az SPC egy sokadik mozaikszó a burkolatok világában, amit a gyártók leggyakrabban a „Stone Polymer Composit” (Ásványi Polimer Kompozit) szavakból eredeztetnek, bár vannak teljesen eltérő megfejtések is a neten, de ez senkit ne zavarjon meg.

Egyébként úgy is emlegetik, hogy „hybrid vinyl padló”, avagy a vinyl padlók új generációja. Azonban míg az LVT (Luxury Vinyl Tiles) padlók hordozórétege szinte teljes egészében szintetikus anyagokból áll addig az SPC vinyl padlók hordozórétege egy nagy sűrűségű, nagymértékben természetes anyagból készül, kőőrlemény és műanyag keveréke. Ez fontos lehet annak, akinek a fenntarthatóság szempont.

Sok jó tulajdonsága mellett egyik legfontosabb erénye, hogy ideális esetben lerakható korábbi hidegburkolatra is (járólapra, csempére), akár saját kezűleg is, nem kell mondjam ez mennyivel könnyíthet egy felújítást.

FELÉPÍTÉSE

Szerkezete általában 5 rétegű, alulról felfelé haladva: IXPE lepés-zaj csökkentő polietilén hab, SPC hordozóréteg, dekorréteg, kopóréteg, UV-álló réteg. Van a jól ismert klikkes típusú is, de létezik ragasztható változata is.

Mintában, méretválasztékban ma már rengeteg fajta kapható, így nagyjából bármilyen ma divatos mintában lerakható (pl. halszálka vagy chevron mintában is).

Ami a mintát illeti, a gyártóknál (Kaindl, Graboplast, Wineo, Mefo stb.) nagyon nagy a fókusz a minél élethűbb, strukturált felületű fa mintákon, de természetesen vannak hidegburkolatokat idéző felületek is. A tapasztalatom az, hogy minél szebb és élethűbb a felület, annál drágább. Ez mai árakban azt jelenti, hogy 6.000 -10.000 Ft / nm ár között már találsz egész szépeket, de 10.000 – 20.000 Ft között nem tudod megmondani, hogy az nem fa, vagy laminált padló. Ránézésre legalábbis semmiképp. Ugyanez igaz a hidegburkolat utánzatokra, bár ott szerintem a drágább verzióknál igazán átütő a hatás.

Hol vegyem?

Üzleteket tekintve, gyakorlatilag bárhol találsz már ilyet, ahol melegburkolatokat árulnak. Mint mindig, ebben az esetben is azt javaslom, hogy szaküzletben menj (ne barkácsáruházba), mert ott szakmailag is tudnak segíteni hova és milyen formában alkalmas az adott SPC amit választasz.

Ennél konkrétabb ajánlásért, ötletekért keress bártan!

ELŐNYEI

 • nagy sűrűség és kopásállóság (akár közületi és ipari felhasználásra is alkalmas, sőt ajánlott!)
 • tartósság és méretállóság,
 • 100%-ban vízálló (anyagában), könnyen takarítható
 • padlófűtéshez alkalmas
 • könnyen lerakható, akár ragasztó használata nélkül (klikkes)
 • lépés-zaj csökkentő réteg az alján

EZEKRE FIGYELJ

 • csak anyagában vízálló, a lerakás minősége és a szegőléc megfelelő telepítése is feltétele, hogy ne ázzon alá a burkolat ha áll rajta a víz
 • elvileg nem kell alátét, de (ha a forgalmazó nem tudja megerősíteni – lehetőleg írásban a rendeléskor) érdemes érdeklődni a gyártónál, mert a garancia csak megfelelő lerakás esetén áll
 • dilatáció (tágulási hézag) itt is kell, nagyobb egybefüggő felület esetén. Ne hagyd feltétlen a burkolóra, kérdezd meg a gyártót a négyzetmétereket illetően, ha szükséges
 • ha korábbi burkolatra burkolsz, a fugák miatt nem kell aggódni, nem fognak átütni, de a felületben nem lehetnek nagy egyenetlenségek, szintkülönbségek. Kellhet aljzatkiegyenlítő ha így van
 • ha korábbi burkolatra burkolsz, nézd meg az SPC vastagságát, mire lehet hatással. Gondolj a keletkező szintkülönbségre, áthidalható-e pl. burkolatváltóval. Ugyanígy az ajtók felütközhetnek az új padlón. Ha ilyen probléma adódik, vagy meg kell emelni a zsanérnál, vagy az ajtó alját le lehet vágatni
 • padlófűtésre való alkalmassága kérdéses (sőt inkább nem valószínű), ha meglévő járólapra burkolsz. Szakemberrel egyeztess ez ügyben inkább.
 • korábbi melegburkolatra egyáltalán nem javasolt fektetni

Tipp

Egyébként ezek a burkolatok nem csak padlóra, de falra, meglévő csempére is fektethetők, így akár egész vizes helyiséget is burkolhatsz. Nézd meg pl. a Ceramin termékeket, amik univerzálisan ragasztással fektethetők/rakhatók a kívánt felületre, és állításuk szerint 100%ban újrahasznosítható és teljes mértékben PVC- és klórmentes az a termék.

Ha ezekután érdekel az SPC, érdemes személyesen is megnézni, paldóburkolat szaküzletben! Ahol én legutóbb láttam nagyobb felületen, az a JAF Holz új, budapesti bemutatóterme a Váci úton, és gyönyörű!

Csatoltam pár képen onnan is, illetve pár szép mintát, inspirálódajtok!