Fesd át, színesre!

Bár a mostani trendek újra a fehér, vagy legfeljebb a földszíneknek (szürke vagy barnás árnyalatok) kedveznek a falfestés tekintetében, én mégis arra bátorítanálak, hogy csempéssz színeket, kontrasztokat a falakra is. Egy kis bátorsággal, rafinált megoldásokkal vagány és mutatós lehet az összkép vagy az a helyiség, ahol próbát teszel, legyen az bármelyik (még a WC is mehet). Ezeket fogom most megmutatni neked sok-sok képpel illusztrálva, szuper ötletekkel, amiket magadnál is használhatsz.

ALAPOK

Kezdjük egy nagyon kis elmélettel. A térérzet a lakásodban igen sok tényezőtől függ. Ilyenek többek között a lakás alaprajzi kialakítása, a falak helyzete, a nyílászárók mérete és helye, a fény mennyisége, és a berendezés zsúfoltsága. De mindemellett bizony a színek és a falfestés is nagyot nyom a latba. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy legyen teljes berendezési koncepciód stílus, anyagok és színek tekintetében, mielőtt nekiállsz!

Amennyiben teljes falak, vagy mennyezet festéséről beszélünk, van pár alapvetés, amivel jó ha számolunk. A világos árnyalatok tágítják a teret, a sötétek szűkítik. A mennyezet, ha világos (főleg a falakhoz képest) az magasítja a teret, ha sötétre festjük, összenyomja. Ha csak egy falat színezünk, fontos hogy a helyiség méreteit (belmagasság, szélesség, hosszúság) figyelembe vegyük, vizuálisan nehogy tovább erősítsük valamely negatív tényezőt. Sokáig nagyot ment ez a megoldás, ma már kissé divatjamúlt, ha van jobb ötlet, ezt inkább ne.

MIT IGEN?

Inkább teljes helyiségeket, falrendszert fessünk színesre (akár több helyiségen át, vagy csak a jobb/bal oldalt végig), vagy csak egy hangsúlyosabb falszakaszt. Akár az ajtóval, a radiátorral, a légkondival együtt színezheted, még látványosabb lesz. Ezzel nemcsak vizuálisan külön tereket alkotunk, de funkciókat választhatunk el egymástól (pl. konyha, étkező, home office stb.). Ez a modern lakásokban fontos eszköz lehet, ha egybefüggő tágas tereket alakítottunk ki, ahogy a stílus kívánja.

Szintén tagolhatjuk a teret vízszintesen (kb. derékmagasságban), ennek inkább izgalmas hatása van, mint vizuális funkciója a tér szempontjából. Egy fokkal még merészebb, ha a bútorokon is végigfut ugyan ez a színezés.

Persze nem csak festéssel, hanem színes tapétával is elérhetjük a kívánt hatást. A mai modern lakásban leggyakrabban geometriai mintás, textil hatású vagy strukturált felületű (pl. betonhatású) tapétával találkozni. Ez ugyanúgy alkalmas arra, hogy kihangsúlyozzon falakat vagy egy falszakaszt, egy adott funkciót. Az én kedvenc boltjaim ebben a témában a Homedesign, és a Tapétatrend.

Festett vagy színes falak esetében a modern lakásokban igényes és mutatós az ún. tapétaajtó beépítése. Ezek a falsíkba záródó rejtett ajtók tokborítás és profilzárók nélkül készülnek, és a fallal egyszínűre festhetők vagy tapétázhatók, így csukott állapotban kaméleon módjára belesimulnak a környezetükbe. 

MILYET VEDD?

Ahogy mindig, most is azt javaslom, festék szaküzletben. A nagyáruházakban sajnos gyakran nem kapsz professzionális segítséget, ha egyáltalán találsz eladót. 

Kérdezz utána alaposan milyet érdemes venned az adott helyiségbe, felületre. Ehhez gondold át mit kell majd bírnia (kopásállóság, vízállóság, napfény stb.). Ezután jöhet a színárnyalat választása. Ha nem találsz kedvedre valót az előre csomagolt verziókban, vagy éppen van konkrét elképzelésed, kevertethetsz is.

Ahol én például szívesen vásárolok: Színspirál Kft.   

Ha különleges, trendi színekre vadászol, nézd meg ezeket a nemzetközileg is ismert falfestékeket: Annie Sloan, vagy Benjamin Moore

Tipp

Ha azon kevesek egyike vagy aki figyel rá, hogy környezetbarát festéket használjon, igazán büszke lehetsz magadra! Kaphatsz ilyen festéket több helyen, például a Naturillo oldalán, vagy az Orange6 Kft-nél.

Interior design - Modern stílus 17.