Terasz- és kerttervezés? Ha ezekre figyelsz biztosan jó lesz!

A terasz és a kert – részben az utóbbi évek történései miatt – egyre szervesebb része az életünknek, már annak, aki olyan szerencsés hogy van neki!
Akár kicsi, akár nagy, akár földszinti, akár tetőtéri, rengeteg lehetőséged van funkcionálissá és hangulatossá tenni!

ALAPOK

Első és legfontosabb, hogy ne csak random vegyél bele időnként dolgokat, hanem próbáld a lakásod stílusát és persze a saját ízlésedet is belevinni, és legalább az összhatást megtervezni.
Ehhez a neten könnyen tudsz inspirálódni, ám ha nagyobb kihívást jelent számodra (mérete, kívánt funkciók komplexitása vagy akár egyszerűen időhiány okán), akkor kérj tervezői segítséget! Akár tőlem 🙂

TERVEZÉSI SZEMPONTOK

Ha mégis magad állsz neki, a stílus mellett csak egy pár dologra figyelj, hogy hosszan is élvezd az eredményt:
 
– SZEMÉLYES HASZNÁLATI IGÉNYEID: sütés-főzés, napozás, pihenés, fürdés, növénytermesztés? Minek kell helyet adni? Ez a legfontosabb! 🙂
 
– TERVEZÉS: építkezésnél/újépítésűnél jó előre kell tervezni, mert bizonyos kiállásokat az igények szerint kell kialakítani. Ilyen lehet a vizes kiállás, az elektromos kiállások vagy megfelelő alapozás, bizonyos elemekhez (kültéri konyha, zuhanyzó, medence vagy jakuzzi stb.)
 
– IDŐJÁRÁSI VISZONYOK: az időjárás MINDENT kikezd (szél, nap, eső, hó, fagy), főleg ha nem minőségi/kültéri anyag
 
– BÚTOROK: a bútorozásnál figyelj rá hogy UV álló, kültérre tervezett anyagokat használj (bútor, szőnyeg, napernyő, egyéb textilek)
 
– FA: ha fával dolgozol, a kezdeti felületkezelésen túl kb. évente kezelni kell ezeket a bútorokat
 
– TÁROLÁS: legyen elég tárolási kapacitásod (párnák, eszközök, stb)
 
– ELEKTROMOS KIÁLLÁSOK (világítás és konnektorok): kellhet funkcionális (konyha/étkező) és hangulatvilágítás is. Fontos, hogy itt már általában magas IP védettségű szerelvények kellenek.
 
– ÁRNYÉKOLÁS: erre rengeteg megoldás létezik ma már, a pergolák, és különböző napernyők formájában, de egy komolyabb szerkezet több millió forint
 
– TAKARÁS: ha szükséges, tedd priváttá az erkélyedet/teraszodat. Erre is különböző megoldások léteznek, ám itt is figyelembe kell venni az időjárási körülményeket. Legszebb (azonban a legdrágább is) az egyedi megoldás.
 
– NÖVÉNYEK: sok növény; sok tennivaló! A locsolást, ha tudod automatizáld, de a növények gondozására és a takarításra is gondolj, amivel ez az életforma jár. Itt érdemes kertésszel konzultálni (vagy akár megbízni kompletten a kialakítással), hogy olyan növényeket telepíts, amik bírják az adott teraszon előforduló időjárási körülményeket.
 

Tipp

Ha inspirációra van szükséged, rengeteg internetes oldal áll rendelkezésedre (Google, Instagram, Facebook, Pinterest, tervezői blogok stb.).

Én szinte mindig a Pinterest-en inspirálódok, ott osztom meg a megbízókkal az ötletes és stílusban illő megoldásokat és a hangulati montázs kiinduási alapjait. A website lényege a releváns témában a képek könnyű, kulcsszavas kereshetősége, lementése és rendezgetése saját szempontok szerint.

Segítségképp gyűjtöttem pár hangulat fotót, amik mind más és más stílust tükröznek, szerintem mindegyik máshogy csodás!