Mikor használj vízálló építőlemezt, gipszkarton helyett?

Ahol tényleg vízálló megoldásra van szükséged (úgy mint vizes helyiségek, kültér), ott a jó öreg gipszkarton sokkal jobb alternatívája a vízálló építőlemez (pl. a Botament).
Erről az anyagról először egy szakmai napon hallottam, a Csempepont-ban. Már akkor tudtam, hogy ezt meg fogom osztani veletek valamilyen formában, sok kedvező tulajdonsága miatt.

ALAPVETŐ TULAJDONSÁGAI

Előző bejegyzésemben végig vettük a mi mindent tud a gipszkarton (“GK”), mint közkedvelt szárazépítészeti megoldás.
Említettem a cikkben viszont azt is, hogy a gipszkarton (anyagából adódóan) még az impregnált változatában is csak kb. 85% páratartalmat visel el. Ez aggályos lehet vizes helyiségekben (elsősorban fürdőszoba, WC és a konyha), ahol nem csak a páratartalom kerülhet 85% fölé – megfelelő szellőzés hiányában -, hanem a felületre csapódó, felületen megálló víz is beszivároghat.
 
Ezekben az esetekben nemcsakhogy impregnált GK lapot kell használni, de szigetelést is kell kenni, a sarkokat hajlaterősítő szalaggal fedni, és még ekkor is könnyen adódhat rés a pajzson. Ha valahol szigetelési probléma adódik, vízszivárgás lép fel, esetleg csőtörés történik, a GK lap vizet kaphat, megduzzad és ledobja magáról a hideg burkolatot.
 
Ennél ma már létezik jobb megoldás: a vízálló építőlemez alkalmazása. A BOTAMENT erre kiváló példa. Anyagát tekintve XPS (extrudált polisztirol hab), tehát műanyag. Gyárilag előkészített szigetelő réteggel rendelkezik, így nincs szükség további felület szigetelésre.
 
Teljesen vízálló, magas penész és hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, könnyű és mérettartó. A vastagsága megválasztható, aszerint mit kell tartania, csempét vagy pl. szanitert (0.4 cm – 10 cm vastag is lehet), és van hajlítható verzió is íves formák esetére.
 

MIRE HASZNÁLJUK?

  • Fal és padló felület kiegyenlítésre (burkolás előtt)
  • WC tartályok beépítésére
  • épített zuhanyfülke kialakítására
  • épített burkolható zuhanytálcák beépítésére (speciális lap)
  • csövek takarására
  • mosdópult építésére
  • falfülkék, polcok kialakítására (kád, mosdó, zuhany körül)
  • pódiumok, íves formák képzésére (kád, padozat)
  • kád előfalazására

HOL SPÓROLHATUNK?

Beszerelése a gyártó szerint fele annyi időt vesz igénybe, mint a más hagyományos falazatok építése (pl. GK). Ez amiatt van, hogy sok esetben csak ragasztani szükséges (pl. sima fali csempe megtartása, csőtakaró lap beépítése vagy a beépített WC tartály fedése esetében).
 
Bonyolultabb szerkezetek esetén kellhet tartó szerkezet és csavarozás (pl. mosdópult, teherbíró polc, pódium, rejtett világítás stb.). A felragasztás/felszerelés után már csak burkolni kell, a szigetelés a Botament beépítése során megvalósul.
 
Más falazatoknál a tartó szerkezet építés, szigetelés, száradás időtartama jóval elnyújtja a munkát, és ez a munkadíjon is meg kell látszódjon.
 

Árak (2021)

A sima Botament építő lemeznek az ára vastagságfüggő, a gyakrabban használt 120x60x2 cm (0.72 nm) méretű lap kb. 8 000 Ft jelenleg. Ennél van vékonyabb és vastagabb és nagyobb lemez is, funkció függő melyiket választjuk.
Egy közepes méretű csőtakaró profil (200x200x2 cm) kb. 17 000 Ft. Ebből is van több verzió.
Egy WC előtétfal minden alkatrésszel méret függően 23 000 – 37 000 Ft.
 
Ezekre persze rájönnek a ragasztó, a dübelek és csavarok és az illesztésfedő szalag ára, de ezek nem dobják meg jelentősen az árat.
 
Összehasonlítható az ára a GK árakkal (ld. egy korábbi bejegyzésemben), valamivel drágább lesz az anyagköltség. Aki ár érzékeny, mindenképpen kérjen be mindkét megoldásra ajánlatot, de valójában a vizes helyiségekben minőségben mindenképp javaslom az építőlemezt, a munkadíjon pedig be lehet hozni valamennyit.
 
Hátrányos tulajdonságai, hogy nem túl környezetkímélő, és az anyag költség kicsit drágább, mint a GK lapé, azonban a kivitelezési időtartam jóval rövidebb, így a burkolási munkadíj is alacsonyabb kellene legyen egy egyszerűbb szerkezetre.
 
Érdeklődni tudsz a Csempepontnál is és a Botament magyarországi képviselőinél közvetlenül.
 
Az alábbi képeken a felhasználási területeket tekintve láthatsz különféle példákat (szaniterek, szerelvények beépítése, pódiumok, falazatok kialakítása – jellemzően fürdőszobában):