Építkezünk, felújítunk! De mikor vonjunk be lakberendezőt?

Alapvetően nagyon egyszerű a válasz: amint lehet. De nézzük meg mit nyerhetsz, ha az építkezés (vagy lakásfelújítás) lehető legkorábbi szakaszában bevonod a tervezőt; és ugyanakkor mit veszíthetsz, ha későn lépsz, és már egy félkész vagy elkészült állapotban lévő lakást kell megtervez(tet)ni.

Arról, hogy mit is csinál egy lakberendező, egy korábbi bejegyzésemben olvashatsz bővebben. Ebben bizony sok olyan tervtípust is találhatsz, amelyet el tudunk készíteni, amit nem is gondolnál volna.

Egy képzett lakberendező ugyanis (jó esetben) nem csak bútorokkal tölti fel a lakást, hanem a tervezés kezdeti szakaszában belső falazatokat tervez át, nyílásszárót helyez át (vagy el), alapvető gépészeti és elektromos terveket készít, és csak ezután áll neki a lényegi lakberendezői munkának, a látványtervezésnek és a burkolatok, berendezés kialakításának.

ÜTEMEZÉSBEN MIT JELENT EZ?

INGATLAN VÁSÁRLÁS ELŐTT:

Már lakásvásárlás előtt kérhetsz egy gyors lakberendezői tanácsadást, ha a terek elosztásával, az ergonomikus kialakítással és berendezéssel kapcsolatban aggályaid vannak.

INGATLAN VÁSÁRLÁSKOR, de még az ÉPÍTKEZÉS MEGKEZDÉSE ELŐTT VAGY A LEGELEJÉN:

Ennek főleg építkezéskor, újépítésű laklás tervezőasztalról való megvásárlásakor van nagy jelentősége. Amennyiben még a falak sem állnak, jó eséllyel mindent az igényeink szerint alakíthatunk (ha az építtető engedi).

Mit változtathatsz még?

Ekkor az építkezés státuszától függően még általában jó sok mindenbe beleszólhatsz (kb. ilyen sorrendben):

 • homlokzat kialakítása (nyílászárók, burkolatok, tető és csatorna színei): ez inkább családi házak esetén lehetséges, lakóparkokban ez jóval kötöttebb
 • válaszfalak: válaszfalakat és az abban lévő nyílászárókat mindenképp, de adott esetben főfalakat is lehet még kis mértékben módosítani – ennek statikai hatásait az építész kell megvizsgálja.
 • gépészet: csatornázás, vizes blokkok, fűtés szerelvényeinek elhelyezése is általában még variálható, és a berendezés függvényében tervezhető újra. (Ha van gépház, azt azért nem szoktuk variálni viszont).
 • elektronika: belső és külső kapcsolók, aljzatok, elektromos kiállások (pl. lámpák) helye és száma igen rugalmas még ilyenkor, ezt mindenképp át kell gondolni, a tervezett berendezésnek megfelelően.
 • gipszkarton szerkezetek, álmennyezet, falazatok: manapság már sok esetben fontos, hogy milyen fűtés lesz a lakásban. Mennyezet és oldalfali fűtés esetén az érintett falszakaszokra nem lehet ilyen szerkezeteket tervezni. Mennyezet fűtés esetén sok fejfájást okozhat a lámpák előzetes kiosztása, mert ekkor a lámpák helye már nem igazán áttehető.

FELÚJÍTANDÓ LAKÁS MEGVÉTELEKOR:

Némi megkötéssel, a fentiek érvényesek erre a kategóriára is, amire figyelj:

 • homlokzat sokszor nem változtatható, max felújítható (főleg társasház vagy belvárosi ingatlan esetén)
 • falak elbontása, belső nyílászárók áthelyezése, új ajtó kialakítása, galéria elhelyezése statikai felmérést igényel
 • vizes helyiségeket sokkal odébb ne nagyon tedd (van, amit nem is szabad, illetve költséges is és a csatorna emeleten nem tehető sokkal messzebbre az eredeti helyétől a lejtés biztosítása végett. De például a födém sem mindig bírja el a kádat máshol, mint ahol volt
 • mind a fűtési rendszer, a kémény állapota, a vízvezetékek, és az elektromos hálózat állapota felülvizsgálatot igényel, cseréjük költséges és van, ami engedélyköteles, ezért hónapokat csúszhatsz a folyamattal
 • a burkolatok kibontása, elszállítása majd a hordozó felületek korrekciója költséges és macerás folyamat. De jó hír, hogy van, amit megúszhatsz, ha a meglévő felület jó állapotú csak nem tetszik). Ebben szakemberek tudnak segíteni (pl. felülburkolási megoldások padlóra, csempére vagy gipszkarton előtétfalazás, álmennyezet építés a meglévő fal javítgatása helyett stb.)

FELÚJÍTÁS ALATT, VAGY MÁR ÁTADOTT LAKÁS ESETÉN:

Itt már hozott anyagból dolgozunk, bár kisebb átalakításokat még érdemes eszközölni (pl. pár elektromos kiállás átvésése, gipszkarton szerkezetek, speciális falburkolatok kialakítása). Ebben az esetben már általában nem nyúl hozzá senki szívesen a burkolatokhoz és a gépészethez (vizes kiállások, fűtő panelek, radiátorok stb.), még akkor sem ha nem tetszik igazán, sajnos.

Ez amúgy szerintem a legnehezebb eset, mert itt sok kompromisszumot kell kötni mind a tervezőnek, mind a tulajdonosnak, főleg, ha a helyiségek kiosztása nem ideális az életstílusának és/vagy a korábbi tervek nem ergonomikusak.

Ami a lényeg

Összességében úgy gondolom, hogy gyakorlatilag amint szerződtél az ingatlan vásárlásra és tervezői segítségre van szükséged, minél előbb lépj, főleg mert a tapasztaltabb lakberendezők is általában egy-két hónapra előre le vannak kötve, ha nem többre. Ez alatt általában egy gyors megtekintés, ajánlatadás és pár előkészítő feladat elvégezhető, de a lényegi tervezői munka heteket, sőt hónapokat is igénybe vehet, a projekt méretétől függően.

HOGY NÉZ EZ KI GYAKORLATBAN?

Ez a bejegyzés egyébként egy most futó projektem kapcsán fogalmazódott meg bennem, amiről szeretnék megosztani veletek pár hasznos tapasztalatot, és az elkészült első terveket.

Egy pilisi újépítésű ikerházfélről van szó, ahol már az alapok készülnek, így alig két hete amikor megállapodtunk a tulajdonossal, a kézhez kapott tervek átgondolására és átalakítására alig egy hetünk volt. Ez eléggé „last minute” megkeresés volt, mert kb. egy hetünk volt a falak, a nyílászárók helye és a csatornázás tekintetében módosított terveket leadni. Ezalatt már a homlokzati burkolatokat, tető színét és a nyílászáró típusokat és színeket is le kellett adni a mielőbbi rendelés érdekében (az „infláció” ugyebár).

Az új tervek napi szintű aktív egyeztetések után elkészültek, és egyeztettük az építésszel.

Lényegi változások eddig:

 • válaszfalak áthelyezése sok esetben élhetőbb tereket biztosítva, a tulajdonos igényei szerint (pl külön WC, emeleti nagy hálószoba kialakítása, gardrób helyiség kialakítása)
 • nyílászárók áthelyezése és kiválasztása: sok változás volt a válaszfalak áthelyezése és a használati szempontok szerint
 • Csatornázás áthelyezése (WC, szennyvízelvezetés helyei): a falak áthelyezése, berendezés átgondolása alapján

Áprilisban már meg kell határoznunk a homlokzat kinézetét is, valamint a vizes blokkokat, és hamarosan az elektromos kiállásokat is (mivel mennyezeti fűtés lesz, amit aztán nem lehet megfúrni bárhol, ha már telepítve van).

Ezzel párhuzamosan készülnek majd a látványtervek, amik már ilyenkor szinte egy végeredménye a sok-sok megelőző tervezésnek.

A kezdeti rohanást leszámítva ez egy ideális eset, mert az építész is rugalmasnak mutatkozik, és mivel még időben terveztünk át alapvető adottságokat, a berendezés sokkal kevesebb kompromisszummal fog járni, mint általában.