A faparketta előnyei: tartósság, stílus és fenntarthatóság

A padlóburkolat bizony a lakásunk szíve-lelke! Ritkán nyúlunk hozzá, hiszen körülményes a javítása, hát még a cseréje. Ezért ha erre kerül a sor, fontos hogy jól válasszunk. Ebben a bejegyzésben megismerheted a faparketták előnyeit, sőt még lelőhelyet is mutatok!

Az alapvető kérdés padló burkolat választásnál, hogy mi a lakók prioritása. A mai napig sokan választják a hidegburkolás különböző formáit, padlófűtés és vízállóság, takaríthatóság, karbantartási igények elkerülése okán. Ez is nagyon esztétikus megoldás lehet, ha így járunk el. Ám szerintem a hidegburkolás nem ér föl a fapadló melegségével, szépségével.

Szinte stílustól függetlenül, bármilyen lakásban természetes és kellemes, meleg hangulatot teremt egy szép fapadló. 

Én lakberendezőként alapvetően Modern és Japandi stílusú lakásokat tervezek, ennek megfelelően közelítem meg ezt a kérdést is ebben a bejegyzésben.

Megéri-e?

Természetes, hogy ez a megoldás drágább, mint laminált vagy az SPC, a vinyl és társai. Ám azt érdemes tudni, hogy ha ez utóbbiakból igazán szép mintázatú, akár vízálló típust keresünk, annak az ára már kb. fele, ha nem több mint a fapadlóé, persze a burkolási (lerakási) kiadásokkal is számolni kell. Az pedig nagyban függ attól, hogy mi a technikája (klikkes, ragasztós), és mi a mintázat (kötésben, halszálka vagy chevron mintában stb.).
 
Összességében tehát, ha valakinek a költségvetésébe bele férhet a fapadló és abból jót választ, akkor én mindenképpen javaslom, nem csak esztétikai de tartóssági szempontok szempontjából is. Ráadásul egy 40 évig használt fapadló igazán értékálló és fenntartható megoldás is, ami manapság nem elhanyagolható szempont! Tartóssága és természetes szépsége pedig valódi értéknövelést jelent lakásod számára.
 
A jó választás persze kis utánajárást igényel. Sokféle fa padló van, de annak rétegrendje, felületkezelése, mintázata és a színei meghatározó fontosságúak ebből a szempontból.
 

Melyiket válasszuk?

Ha egyet kellene bemutatnom vagy ajánlanom, az a Mardegan Legno faparketta. Bemutató termet találtok a Max cityben, profi szaktanácsadással és mindennel, ami szükséges.

Tipp

Természetesen sok másik üzlet áll rendelkezésre országszerte, prémium faparkettákkal vagy más hasonló burkolatokkal. Azonban érdemes utánakérdezni minden olyan szempontnak, amiről lentebb írok. Az már egy jó kiindulási alapot képez, mire döntéshelyzetbe kerülünk, melyiket válasszuk.

Mit tud a Mardegan Legno faparketta?

Ez egy igazán prémium minőségű faparketta. Ami talán igazán megkülönbözteti ezt a terméket a többitől, hogy amellett, hogy méretben, színben, struktúrában és formában óriási a választék, az az, hogy lakkozott (nem olajozott). A felülete 5 mm koptatóréteggel van ellátva, ami miatt rendkívül ellenálló, de több alkalommal csiszolható. Kb. 10 évente kell újra lakkozni, és 30 év gari van rá. Szóval ez akár 40-50 évig is kiszolgál. Olajozott társait ezzel szemben kb. 2 évente kell kezelni pl. Ragasztással kerül a betonra és ha mégis sérül egy lap, egyesével is cserélhető.
 
A másik fontos aggály szokott lenni a vízállóság kérdése. A modern és a Japandi stílusok jellemzője, hogy végig fut a burkolat a nappaliból a konyhán át az előszobába akár, így gondolni kell a vízállóságra. Itt a megoldás, hogy az éleket burkoláskor még egy click guard nevű anyaggal össze kell ragasztani, ekkor a víz nem szivárog be és ugyanúgy ellenáll a kisebb behatásoknak, mint egy „vízálló” laminált padló pl.
 
Emellett anyagát tekintve 3 rétegű tölgy parketta, ami megfelelő vastagságban padlófűtés esetén is lerakható, az üzlet vezető elmondása szerint sok ilyen megbízásuk és referenciájuk is van.

Nézzük a választékot

Bár sok féle forma elérhető itt, ha Modern vagy Japandi stílusról van szó akkor a svédpadló és a halszálka padló, ami szóba jöhet. A halszálkán belül is a klasszikus halszálka mellett a chevron minta, ami évek óta divatos és nagyon menő megoldás – szerintem. 😊 Ezekből is több méret van, a helyiség mérete az irányadó, hogy mit válasszunk.
 
A forma mellett a szín és a felületi struktúra, ami igazán számít a legtöbb lakástulajdonosnak. 
 
Ami a színeket illeti, itt nem kell félni, hogy épp nem lesz olyan, amit elképzeltél, mert 130 féle szín van. 3 féle lakkozás kérhető, fényes, selyemfényű, matt. Modern (vagy Japandi) stílusú lakásba mattot tegyetek, ha kérhetem! 😊 Íme pár fotó az üzletből, a választékot tekintve:
 

 

Ami a felületi struktúrát illeti, kinek mi az ízlése itt azért lehet miből választani, mert összesen 12 típus van. Az én személyes kedvencem a Spazzolato (kézzel kefélt). Egyébként kézzel készül a parketta, tehát teljesen egyedi minden lap. Egy pár érdekeset befotóztam ezekből:

 
Dilatációt (megfelelő betonozás, lerakás esetén!) elég a falnál hagyni, még egészen nagy térben is. Egy hideg-meleg burkolat találkozásnál is (ha jól lett megtervezve, azaz nincs szintkülönbség), elegendő színazonos kaucsukkal kitölteni a rést.
 
Ami a kiegészítőket illeti, vannak természetesen színazonos (vagy festhető) szegőlécek és vannak különböző lépcső profilok is (akár LED bemarással).
 

Tipp

Ha az itt felsorolt szempontokon végig mész, nem sok olyan parkettát találsz szerintem, ami ennyi mindent tud és ilyen feltételekkel.

Íme pár további inspirációs fotó faparkettákról, nektek:

(Forrás: Pinterest)

Megtudnál még többet a Modern lakberendezésről vagy a Japandi stílusról?

A Modern lakberendezési stílus jegyeiről korábban már írtam egy hosszabb bejegyzést! Ezt elolvashatod ITT.

Ehhez hasonlóan foglalkoztam már a Japandi stílus ismertetésével is bővebben ITT a blogomon, valamint a Lakberinfo.hu-n egy hosszas bejegyzésben, ITT

Folyamatosan frissülő hasolnó tartalmakért kövesd az Agnesidesign és a NapiJapandi blogomat a facebookon.

Modern vagy Japandi tanácsadás és tervezés: ha lakberendező megbízásán gondolkozol (akár komplexebb tervezési kérdésekben, vagy ha csak elakadtál és egy egyszerűbb stílustanácsadásra lenne szükséged), árajánlatért keress elérhetőségeimen!