Energiatakarékos lakberendezés! Hogyan spóroljunk és érjünk el jobb hőrérzetet a lakásban?

A jelen gazdasági környezetben érdemes végig gondolni – ilyen szemszögből is -, hogy mit tehetünk a takarékosság jegyében. Hogyan emelhetjük a hőérzetünket vagy éppen a lakás tényleges hőmérsékletét pár praktikával?

Egy szakmai előadáson jártam a témában, melyet pár pontba szedve, gondoltam hasznos tagja leszek a társadalomnak és megosztom veletek.

GONDOLKOZZ RENDSZERBEN

Persze minden az alapoknál indul: az építészeti és a gépészeti szempontoknál. (Akit inkább a berendezés szempontok érdekelnek csak, görgessenek tovább kicsit).

Hosszú ideje először érdemes alaposan átgondolni mi az maximális a lakás méret amire tényleg szükségünk van…nem csak a takarítás miatt, hanem az elszabadult az energia árak miatt is! Emellett persze minden bútor- és anyagár, valamint a munkadíj is a duplájára ugrott az utóbbi durván egy évben.

Ha házat veszel vagy építesz, a tájolás kérdése, a helyiségek kialakítása egy fontos szempont, főleg amíg szabad keze van ebben az építésznek, lakberendezőnek. A napsütés, mint természetes energiaforrás így tud jól érvényesülni a hidegebb időkben.

Emellett fontos, hogy a meglévő vagy kialakítandó fűtési, melegvíz előállítási rendszert energetikai szakemberrel vizsgáljuk meg és ez alapján döntsünk a ház/lakás paramétereinek (szigetelés, nyílászárók állapota, szellőzési rendszer stb.) megfelelő megoldásról.

Rendszerben kell mindig gondolkozni, hiszen ez egy kisebb ökoszisztéma, ami, ha nem jól van megtervezve, komoly veszteségekkel számolhatunk.

Ha nyílászárót korszerűsítünk például, akkor meg kel vizsgálni a szigetelés illeszkedését az új ajtókkal, ablakokkal. Ez fordítva is igaz, amikor szigetelést alakítunk ki utólag. Ha nem rendszerben vizsgáljuk az átalakításoka, elmaradhat a várt eredmény/megtakarítás.

Ennek részeként a szellőzés is fontos kérdés, mivel a hőveszteség jelentős része abból adódik, hogy szellőztetéssel kiengedjük a meleget. Ehelyett vannak központi szellőző rendszerek, melyek a lakás megfelelő helyiségeiben folyamatosan cserélik a levegőt anélkül, hogy a meleg levegőt rendszeresen kiengednénk a szabadba.

Vannak padlófűtés megoldások, melyek kész lakásban is lefektethetők meglévő burkolatra, ami manapság egy gyorsan megtérülő beruházás lehet.

Ha házépítésbe, nagyobb átalakításba kezdesz, mielőbb vonj be szakembereket, köztük a lakberendezőt is (ha igényled). Hogy miért, erről korábbi bejegyzésemben írtam már: ITT.
 

Tipp

Nem vagyok gépész ugyan, de ezt már évek óta hallani szakemberektől, hogy a hőérzet szempontjából vannak kifejezetten jó és kevésbé hatásos megoldások. A keringetett hőnél (radiátor, cserépkályha, légkondi stb.) sokkal hatásosabb a sugárzó hő (padlófűtés, mennyezet és falfűtés, infrapanelek stb.) főleg annak, aki fázós.

Ha van használaton kívüli kémény, kandalló, azt érdemes lehet üzembe helyezni. Nem csak hangulatos, de alternatív fűtésnek is megfelelhet bármilyen megszorítás esetén.

OKOSOTTHON

Ugyan ezek a rendszerek áramot fogyasztanak, az automatizált rendszerek ennél sokkal nagyobb megtakarítást eredményezhetnek. Pl. a megfelelő ritmusban működtetett árnyékolás, vagy a használaton kívüli lámpa automatikus lekapcsolása, a fűtés programozása a használati igények szerint és így tovább.

ÁRNYÉKOLÁS

A hőmérsékletet valósan több fokkal befolyásolhatják a télen-nyáron megfelelően használt árnyékolási megoldások. Pl. egy egyszerű redőny nyáron hűvösebb levegőt biztosít, télen pedig éjjel lehúzva komoly szigetelést biztosít nagy üveg ablakok/ajtók esetén.

A függöny, ha megfelelő anyagból van (sűrű szövésű, dim-out, black-out), akkor nem csak árnyékol, de télen szigetel a beszivárgó hideg levegő ellen.

A hőmérsékletet valósan több fokkal befolyásolhatják a télen-nyáron megfelelően használt árnyékolási megoldások. Pl. egy egyszerű redőny nyáron hűvösebb levegőt biztosít, télen pedig éjjel lehúzva komoly szigetelést biztosít nagy üveg ablakok/ajtók esetén.

A függöny, ha megfelelő anyagból van (sűrű szövésű, dim-out, black-out), akkor nem csak árnyékol, de télen szigetel a beszivárgó hideg levegő ellen.

BURKOLATOK

A melegburkolatok (fa és laminált padló), fa bútorok használata eleve növeli a hőérzetet. Sok szőnyeggel és puha, szőrös, meleg textilekkel a lakásban tovább fokozhatjuk ezt a hatást. Bár sokan nem szeretik, a padlószőnyeg is remek lehetőség a hőérzet növelésére, ne szégyelljük a hálót ezzel burkolni pl.

Ha a falakra gondolunk, sok esetben burkolhatjuk a falakat további érdekes és dekorációs megoldással (pl. bútorlap, bordázott falpanel, 3D falpanelek, szőnyegek). Ha nem is sokat, de ezek is tudnak szigetelni, főleg olyan helyeken, ahol kellemetlen hideg sugározhat a falból tartósabb használat során, pl. egy konyhai vagy előszobai pad, kanapé, ágy esetén.

SZÍNEK

Itt is törekedjünk a melegebb, kellemes árnyalatokra, megfelelő megvilágítással (ld. lentebb).

Én nem vagyok híve amúgy sem a hideg árnyalatoknak a lakberendezésben, de ha a hőérzetre gondolunk, a természetes anyagok (bútor, lámpa, szőnyeg, függöny) és a meleg színárnyalatok alkalmazása adja magát. Földszínek, meleg zöldek, barack szín, terakotta stb. igen! Hideg szürke, kék, sárga, lila nem!

Ha színeznél, inspirálódj korábbi bejegyzésemből: Fesd át, színesre!

BÚTOROK ELRENDEZÉSE

Bagatellnek hangzik, de ha másra nincs lehetőség (pl. felújítás, modernizálás), akkor még újra gondolhatjuk mit hova helyezünk el. Ahol húznak az ablakok télen, oda ne helyezzünk ágyat, kanapét, étkezőt lehetőleg. Ezeket érdemes másik oldalról fűtött fal mellé helyezni, és az ablakhoz inkább a komódot, TV falat, ha megoldható valahogy a nyílászárók elhelyezkedésének megfelelően.

Persze nem életszerű, de aki amúgy is szeret rendezkedni, és nem beépített bútorai vannak, át is tologathatja pár bútorát az évszaknak megfelelően.

VILÁGÍTÁS

Ne felejtkezzünk el a világítás kérdéséről. Első körben cseréljük le a hagyományos izzókat LED-es fényforrásra, mert sokkal kevesebbet fogyasztanak. Mozgásérzékelős lámpákkal vagy automatizálással tudjuk még hatékonyabbá tenni a rendszert, ha van erre lehetőség.

Ne becsüljük le agyunk üzeneteit sem. Amennyiben melegebb színhőmérsékletű fényforrásokat használunk, azzal in növelhetjük az otthonosság érzetét, így a hőérzetet. Főleg rejtett és helyi hangulatvilágítás gyanánt használjunk nyugodtan 2700K-3000K-es izzókat, de általános világításként is csak olyan helyeken kell természetes fény (kb. 4000K), ahol funkcionálisan szükséges (konyha, fürdő, gardrób stb.).

Lámpaválasztási kérdésben bővebben írtam már a blogon. Ha elmélyülnél benne, olvasd el korábbi bejegyzésemet: Így válassz lámpát!

 

Ezekre a praktikákra példaképp gyűjtöttem pár hangulat fotót.